НОВИНИ

Значимост на болничните мебели: Създаване на уютна и безопасна среда за пациентите 17.10 16:27

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Още новини

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни

04.10 | 19:23

| Екип на Дарик

Снимка: Димитър Панев

Заявената от здравния министър Кирил Ананиев средна брутна заплата на медицинска сестра, в размер от 1100 до 1500 лева, е такава вероятно само според финансовите документи на министъра. Това обаче не е реалната заплата, която получават сестрите за едно работно място. В това бе категорична пред Дарик Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, дни преди провеждането на пореден национален протест, организиран от асоциацията и синдикални организации.

Недоволството е планирано за понеделник, 07-и октомври, на площад „Независимост” в София.

"Всичко, което се случва в решенията на министерството и Министерския съвет, е стъпка напред. За съжаление обаче тя е много закъсняла и се случва много бавно. По тази причина недоволството в страната расте. Промените, за които настояваме от много години, продължават. Неблагополучието в здравеопазването продължава. Протестираме, че нашите заплати са много ниски и искаме достойни възнаграждения. Искаме и българското общество да знае, че мислим за нашите пациенти, защото преуморени професионалисти по здравни грижи няма как да бъдат пълноценни в професионално отношение за своите пациенти. Разбира се, ние искаме повече пари, за да може да се увеличат парите на клиничните пътеки и по този начин хората да получат достойни заплати. Имаме ли достойни заплати, ние ще имаме възможност да се учим непрекъснато, да оказваме качествени здравни грижи на хората и те да почувстват, че здравеопазването върви напред," категорична е Милка Василева.

Искането на медицинските сестри за основно възнаграждение  в размер на две минимални работни заплати не може да бъде изпълнено, заяви днес здравният министър Кирил Ананиев. Във времето за парламентарен контрол той обяви пред депутатите, че това би довело до  неравнопоставеност между отделните категории персонал в болничните заведения и ще създаде допълнително напрежение в сектора. Според министър Ананиев средното брутно възнаграждение на медицинските сестри за септември е между 1100 и 1500 лв.

Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева, заяви по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той обясни, че искането на медицинските сестри за основно възднаграждение в размер на две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено.

Втори ден властта се опитва да обясни как и защо обещаните от правителството средства за увеличение на заплатите на медицинските сестри се стопиха от 50 милиона на 6 милиона лв. Постановлението на МС от април бе коригирано през май и сумата драстично намалена. Здравният министър каза, че постановлението е коригирано, защото системата на финансиране  не позволява държавата да дофинансира средства от републиканския бюджет освен по наредба 3. При  недопустима държавна помощ, ЕК може да ни санкционира. Тогава е взето решение от резерва на Националната здравно осигурителна каса да се отпуснат 50 млн. лева за увеличение цените на 120 клинични пътеки.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.