НОВИНИ

Значимост на болничните мебели: Създаване на уютна и безопасна среда за пациентите 17.10 16:27

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Още новини

3 начина за по-бърз растеж на косата

27.01 | 11:49

Снимка: VALUA STUDIO / Shutterstock.com

Искате косата ви да расте по-бързо? Ето няколко полезни съвета, които всеки от нас може да следва.

Макар скоростта на растежа на косата да е генетично обусловена, всички сме забелязали, че има периоди и сезони, в които тя сякаш расте по-бързо. Освен биологията и обективните условия, като например излагане на слънце и морска вода или обратното – на студ или влага, растежът на косата зависи и от навиците ни в грижата за нея. И така - ето няколко фактора, които допринасят за по-бързия растеж на косата.

Богата диета

Някои хранителни продукти съдържат голямо количество полезни за растежа на косата вещества. Сред тях са витамините и минералите, съдържащи се в ябълките, доматите, бананите, зелето, краставиците, бобовите култури, ореховите и други ядки, киселото мляко, яйцата, пресния лук, соята, лещата, овесените ядки. Всички тези храни са богати на вещества, които не само подсилват растежа на косъма, но и са цялостно полезни за поддържане на добра физическа форма.

Редовно подстригване

Всички фризьори ще ви потвърдят, че ако искате косата да расте по-бързо и да бъде по-здрава, трябва да подстригвате редовно краищата й, особено ако са цъфтящи или уморени. Когато премахвате разклоненията или изтъняванията, всъщност помагате на здравите косми да растат по-бързо. Редовното подстригване на краищата също допринася за здравината, обема и гладкостта изцяло на косата.

Предотвратяване на уврежданията

Загубата на обем е сред главните причини да ни се струва, че косата сякаш „не расте“. Стегнати ластици, шноли, кокове, прекомерно използване на шапки и шалове – всички тези подходи към прическата може да "счупят" или "скъсат" косъма и да попречат на растежа му. Същият ефект имат и агресивното сушене със сешоара, изправянето на косата с нагряваща преса и прекомерната употреба на боя и фиксиращи продукти. Нещо повече – тези механични вреди косвено допринасят и за косопада, особено при жените.

Ако се стигне до употреба на специализирани продукти против загубата на коса, важно е те да бъдат избрани правилно, а не след съвет от приятели и познати. Наличието на напреднали и ефективни продукти, като чудотворния minoxidil - най-признатото средство за борба с косопада, определено успокоява много хора днес. Но по-важното е да опитаме превантивно да предпазим косата, като й осигурим достатъчно добри условия за растеж.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.