НОВИНИ

Значимост на болничните мебели: Създаване на уютна и безопасна среда за пациентите 17.10 16:27

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Още новини

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас

22.10 | 16:45

| Димитър Панев

pixabay

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват към момента в нашите болници. Причината е, че те не са разрешени за употреба у нас, заради което здравната каса не ги покрива. Дотук се е стигнало, защото фирмите са изгубили интерес към нашия пазар заради ниските цени, на които искаме да купуваме лекарствата им, информира Дарик Пиринка Петрова, председател на сдружение "Лимфом".

Сега възможностите пред пациентите са или болниците да склонят да закупят медикаментите за своя сметка, или да поискат парите от самите болни. Много често обаче лекарите изпращали онкоболните в чужбина сами да си търсят липсващите лекарства, обясни Петрова.

"Това са лекарства от първа линия на лечение, но се ползват не само за онкохематологични заболявания, а и за други онкологични. Те не са скъпи, те са евтини лекарства, някои са генерици, но поради стремежа на здравната каса да намалява техните цени, се налагаха допълнителни такси на фирмите - доставчици и производители, заради което те загубиха интерес. Някои от тях бяха регистрирани в България, но вече не са, защото изгубиха интерес да ги внасят," посочи Петрова.

"В момента тези лекарства се купуват от болниците за определени пациенти, на медикаментите им излизат много по-скъпо, тъй като количествата са малки. И тук вече настъпват разликите за пациентите - една болница може да го плати и го покрива, друга болница обаче няма тази възможност и започва да си иска парите от пациента. Трети болници пък направо пращат пациентите в чужбина да си търсят лекарства. Чули току-що диагнозата рак, те трябва да си съберат силите и да ходят да си търсят лекарства. Това е проблемът при нашите пациенти," категорична е Пиринка Петрова.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.