НОВИНИ

Преживяемостта на мъжете с рак на гърдата у нас е с 20 на сто по-ниска 22.03 17:56

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Още новини

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България

09.05 | 17:39

| Пламен Петров

Снимка: Медицински университет, Варна

Доц. Валерия Калева

Около 2.4 на сто от българите носят в себе си гена на таласемията. В Южна България обаче носителите на таласемичен ген са повече от тези в Северна България. Това разкри пред Дарик доц. Валерия Калева, ръководител на Специализираната детска клиника по клинична хематология и онкология във варненската университетска болница „Св. Марина".

В Бургас например пациентите с таласемия са повече от тези във Варна, въпреки по-малкото население на южния град, отбеляза доц. Калева, която е и председател на работна група по таласемия към Българското медицинско сдружение по хематология.

Таласемията е рядко генетично хематологично заболяване, дължащо се на намален или липсващ синтез на хемоглобин в организма, водещо до тежка анемия. Името произлиза от старогръцки и се превежда “море в кръвта“ (таласо означава море). Този вид анемия се среща по-често в държави около море. По-често това са държавите от Средиземноморския басейн , Близкия и Далечния изток, както и в северните части на Латинска Америка, където навремето е върлувала малария. Заради значимостта на проблема всяка година на 8 май по света се отбелязва Международният ден на таласемията.

Лечението на таласемията е животоподдържаща терапия с кръвопреливане на еритроцитна маса веднъж или два пъти в месеца, посочи специалистът.

Вече няколко години в болница „Света Марина” функционира Център за комплексно лечение на хемофилия и таласемия. Заради успешната му работа, Ценетърът в „Света Марина” и Центърът по хемофилия в Университетската болница в Бон, Германия, бяха удостоени с най-високото отличие на Световната федерация по хемофилия– Twins of the Year 2015.

Доказателствата за все по-успешното лечение на таласемия са не само удължаване на живота, а и подобряване на качеството на живота на болните. Вече има случаи на пациенти с таласемия, които стават родители – нещо, което беше недопустимо през последните 10 години. Последното бебе на жена с тази диагноза се е родило преди 2 седмици.

„Само това е напълно достатъчно да бъдем всички мотивирани и кой с каквото може наистина да помага в подобряване качеството на лечение на тези пациенти”, отбеляза доц. Калева. Тя призова гражданите да бъдат съпричастни и даряват кръв.

Цялото интервю с доц. Валерия Калева можете да чуете в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.