НОВИНИ

Преживяемостта на мъжете с рак на гърдата у нас е с 20 на сто по-ниска 22.03 17:56

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Още новини

Все повече интелигентни родители не имунизират децата си

25.04 | 18:26

| Екип на Дарик

sxc.hu

Родители масово се отказват с декларации да имунизират децата си, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. Причините, с които родителите аргументирали решенията си, били от различно естество, като в интернет пространството се споделяли мнения, според които ваксината срещу Хепатит B заразява с ХИВ. Информацията съобщи епидемиологът д-р Магдалена Станева, която завежда отдел "Надзор на заразните болести" в инспекцията.
 
Проблемът с отказите от имунизация днес засяга не толкова хората с нисък социален статус, колкото интелигентни майки, сред които инженери, адвокати и икономисти, посочи д-р Станева.
 
Медикът обяснява ситуацията с антиваксиналните движения, които по думите й се разрастват значително: "Все повече се изместват нещата към откази от имунизации, което създава огромни рискове от разпространение на заразни заболявания, които могат да доведат и до инвалидизиране, а няма да е силно, ако кажа и до летален изход, защото има много тежки инфекциозни заболявания, които неминуемо завършват със смърт. Имунизацията е една от основните начини, за да бъде предотвратено ваксинопредотвратимо заразно заболяване. Всяко заразно заболяване, което може да бъде предотвратено с ваксина, просто не подлежи на коментар!".
 
Епидемиологът даде пример с вариолата и изкореняването на заболяването и на причинителя с помощта на ваксинацията: "Предотвратяването на епидемични взривове и епидемии е полезно за обществото. 80-те години в Швеция бяха решили, че няма да правят коклюшна ваксина. Тогава имаше над 300 случая на починали деца от коклюш". Тя даде и пример от нашите географски ширини с морбили: "Доста тежка инфекция и която може да бъде предотвратена чрез ваксинацията. Поради това, че имаше пробив в колективния имунитет - създаде се ниша от неимунизирани деца от рискови групи, от малцинствата, през 2010 г. в България заболяха 25 000 деца. Фактите говорят, че в последно време ние получаваме непрекъснато такива декларации, нотариално заверени, в които интелигентните родители категорично отказват имунизации на деца".

© 2012 - 2015 Всички права запазени.