НОВИНИ

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Още новини

Проф. Николай Габровски: Спецификата на "Пирогов" трудно върви с финансова ефективност

26.03 | 15:39

| Димитър Панев

Снимка: Димитър Панев, Дарик радио

„Пирогов“ е една много голяма и тежка структура, чиято специфика трудно би вървяла с една финансова ефективност. Тригодишният оздравителен план, който болницата започва да изпълнява, обаче, ѝ дава шанс, без да променя значително начина си на работа, да намали разходите си. Това каза в ефира на Дарик заместник-директорът по лечебната дейност в „Пирогов” проф. Николай Габровски, който завежда и Клиниката по неврохирургия в лечебното заведение.

Тази седмица от болницата обявиха, че като част от плана настоящите 46 клиники и отделения ще бъдат окрупнени в 30, а 550 свободни щатни бройки за служители ще бъдат закрити.

„Да се надяваме, че ще бъде за добро. Нещата звучат като един разумен план, както икономически, така и в чисто медицински аспект. Въпросът е да се повиши ефективността на болницата. Пирогов е една много голяма и тежка структура със своите специфики и със своята много голяма отговорност, която носи, както по отношение на спешността, така и по отношение на едни от най-тежките случаи, които се концентрират тук. Тази специфика трудно върви с една финансова ефективност, но мисля, че така, както са планирани и оформени нещата, наистина се дава шанс, без да променяме значително начина си на работа, без да променяме значително състава на екипите, просто да се получи едно прегрупиране, което да позволи намаляване на разходите и съответно по-голяма ефективност“, каза проф. Габровски.

„Много ми се иска хората да имат малко повече оптимизъм, спокойствие и надявам се оправдана вяра в това, че по-доброто предстои“, посочи още заместник-директорът по лечебната дейност в „Пирогов”.

Цялото интервю с проф. Николай Габровски можете да чуете в звуковия файл:

© 2012 - 2015 Всички права запазени.