НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Прокуратурата влиза в „Пирогов“ и още няколко болници в страната

16.03 | 17:47

| Екип на Дарик

Прокуратурата влезе в осем болници в страната, една, от които – "Пирогов", заради безстопанственост при управлението им. Задържан бе директорът на здравната каса в Ловеч, защото сключил незаконен договор с частна болница, с което ощетил здравноосигурителната институция с 1 млн.лв. Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че „Пирогов” има нужда от преструктуриране, а от спешната болница заявиха, че официално все още не са информирани от страна на държавното обвинение за предстоящи проверки. От прокуратурата уточниха, че повечето лечебни заведения, в които предстои разследване, са пред фалит – теза, която бе напълно отречена от здравните власти.

Днес прокуратурата е образувала досъдебно производство заради безстопанственост в "Пирогов". Оказва се, че нарушенията са започнали през 2010 година още при предишните ръководства на болниците, като те се изразяват в сключване на незаконни договори, както и договори за отдаване на апаратура под наем. Въпреки, че от прокуратурата заговориха за тежко финансово състояние на „Пирогов”, здравният министър Кирил Ананиев изложи тезата, че болницата има нужда от преструктуриране.

Разследвания започват и в болниците в Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали, Ловеч и Попово. Тук отново се роди противоречие между държавното обвинение и здравните власти, тъй като ресорният министър Ананиев обяви, че няма болница в страната, която да е пред фалит, а говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви точно обратното.

По сигнал на ДАНС е бил задържан директорът на ловешката здравноосигурителна каса, срещу когото ще започне разследване. Според информацията до момента през есента на миналата година той е сключил неизгоден договор с частна болница, в следствие на което само за три месеца е ощетил местната каса с над 1 млн. лева, които са постъпили в частното лечебно заведение.

Всички разследвания ще се водят от Софийска градска прокуратура, като целта била да се елиминира възможността за връзки между болнични директори и местни прокурори.

Не е ясно защо нарушенията са започнали през 2010 г., но сигнал до разследващите органи не е бил подаден. До края на месеца Министерството на здравеопазването има задачата да изготви подробен доклад, който да включи повече по темата за всички болници у нас.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.