НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Д-р Петър Грибнев: Комуникацията между българския хирург и неговия пациент се подобри

09.03 | 21:04

| Димитър Панев

Снимка: Дарик радио, архив

Д-р Петър Грибнев

Докато българските хирурзи спорят дали конвенционалната хирургия ще бъде заменена изцяло или просто допълнена от лапараскопската, която наричаме безкръвна, европейските хирурзи правят същите сравнения, но между лапароскопската и роботната хирургия.

Съпоставката направи в ефира на Дарик един от най-добрите коремни хирурзи у нас д-р Петър Грибнев, с уточнението, че за последните 5 години родната хирургия значително е настигнала европейската.

Според медика, който завежда отделение по онкохирургия в Александровската болница, друга положителна промяна, случила се у нас за това време, е фактът, че хирурзите започнали да общуват с пациентите си. 

"Нашият влак има доста гари, които все още са далечни. Това, което успяхме да постигнем, е да се научим като специалисти какво се прави и как се прави. Това, което ни липсва - и то е много болна тема - това е финансирането в системата. За да даде един хирург максимума от себе си му трябват техника и условия. Едно е да работите в една добре изградена операционна с необходимото количество материали, а съвсем друго е да правите от нищо нещо и да не виждате това, което се случва на екрана, защото лапароскопската хирургия е работа върху екран. Тя все още е 2D. Докато ние на нашите хирургични сбирки водим спорове дали са заменими по между си конвенционалната и лапароскопската хирургия, то в момента се водят разговори и спорове за лапароскопска и роботна хирургия. Но, това е бъдеще и ние ще го постигнем."

"Комуникацията между лекар и хирург се подобри в изминалите години. От една страна пациентът стана по-информиран за това, което му предстои, за заболяването си. Българският пациент започна да ползва интернет, преди 5 години това го нямаше, беше много малък процент. Докато сега пациентите вече идват подготвени с конкретни въпроси, което е добре и за нас. Българският хирург преди няколко години говореше малко, след пет часа в операционната не му се говореше много, много... Но това вече се промени, ние започваме да общуваме с нашите пациенти и мисля, че това също е положителна промяна."

С д-р Грибнев разговаря Димитър Панев:

© 2012 - 2015 Всички права запазени.