НОВИНИ

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Още новини

Д-р Петър Грибнев: Комуникацията между българския хирург и неговия пациент се подобри

09.03 | 21:04

| Димитър Панев

Снимка: Дарик радио, архив

Д-р Петър Грибнев

Докато българските хирурзи спорят дали конвенционалната хирургия ще бъде заменена изцяло или просто допълнена от лапараскопската, която наричаме безкръвна, европейските хирурзи правят същите сравнения, но между лапароскопската и роботната хирургия.

Съпоставката направи в ефира на Дарик един от най-добрите коремни хирурзи у нас д-р Петър Грибнев, с уточнението, че за последните 5 години родната хирургия значително е настигнала европейската.

Според медика, който завежда отделение по онкохирургия в Александровската болница, друга положителна промяна, случила се у нас за това време, е фактът, че хирурзите започнали да общуват с пациентите си. 

"Нашият влак има доста гари, които все още са далечни. Това, което успяхме да постигнем, е да се научим като специалисти какво се прави и как се прави. Това, което ни липсва - и то е много болна тема - това е финансирането в системата. За да даде един хирург максимума от себе си му трябват техника и условия. Едно е да работите в една добре изградена операционна с необходимото количество материали, а съвсем друго е да правите от нищо нещо и да не виждате това, което се случва на екрана, защото лапароскопската хирургия е работа върху екран. Тя все още е 2D. Докато ние на нашите хирургични сбирки водим спорове дали са заменими по между си конвенционалната и лапароскопската хирургия, то в момента се водят разговори и спорове за лапароскопска и роботна хирургия. Но, това е бъдеще и ние ще го постигнем."

"Комуникацията между лекар и хирург се подобри в изминалите години. От една страна пациентът стана по-информиран за това, което му предстои, за заболяването си. Българският пациент започна да ползва интернет, преди 5 години това го нямаше, беше много малък процент. Докато сега пациентите вече идват подготвени с конкретни въпроси, което е добре и за нас. Българският хирург преди няколко години говореше малко, след пет часа в операционната не му се говореше много, много... Но това вече се промени, ние започваме да общуваме с нашите пациенти и мисля, че това също е положителна промяна."

С д-р Грибнев разговаря Димитър Панев:

© 2012 - 2015 Всички права запазени.