НОВИНИ

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Още новини

Нови изисквания на властимащите обричат пациенти

13.10 | 19:30

| Димитър Панев

Снимка: Димитър Панев, Дарик радио

Да се въведат изисквания, които да забранят или забавят за определен период от време включването на нови продукти за лечение в списъка на здравната каса. Това е написано в доклад на заместник-финансовия министър Кирил Ананиев, изпратен до ръководството на касата. За доклада информира Дарик Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”. В ефира на Следобедния блок Димитров подчерта, че, ако въпросната мярка, която цели икономия на средства, се реализира, тя ще навреди сериозно на българския пациент.

"В целия доклад са записани отделни стъпки. България е на последно място по достъп до иновации в Европа. Последни сме в Европейския съюз по отношение на лечението с най-модерните терапии. Тук е записано много ясно: в това направление следва да се предложат нормативни промени в срокове, тоест да се въведат изисквания, които да забранят или забавят за определен период от време включването на нови продукти. Какъв ще е този период - не е ясно. Появяването на думата "забранят" обаче означава, че аз ако отида при своя лекар и той ми каже, че трябва да се лекувам с модерна терапия, тя в България ще е забранена за неясно какъв период. Това, че ти не позволяваш да се въвеждат нови продукти и терапии в здравеопазването, ще навреди много на българския пациент. Започвам да се чудя дали здравните институции в България имат за цел да лекуват българите или искат да ги уморят," коментира Иван Димитров.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.