НОВИНИ

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Проф. Елисавета Наумова: Не се самолекувайте с имуностимулатори 03.05 15:22

Още новини

Проф. Стефан Горанов: Впечатляващ е броят на пробивите в онкохематологията

29.09 | 15:26

| Димитър Панев

Снимка: Zdravennavigator

Проф. Стефан Горанов

Одобрените лекарства в областта на онкологията и хематологията са повече от 30 % от общо одобрените медикаменти във всички области на медицината. Ако в края на 90-те години на миналия век страдащите от хронична левкемия са живели не почеве от 3 години след поставяне на диагнозата, то днес преживяемостта на тези болни е същата, както при общата популация за съответната възраст и пол. За положителния факт информира един от най-добрите клинични хематолози в България проф. Стефан Горанов, началник на Клиниката по клинична хематология в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Медикът допълни, че ако някога в университетските клиники по хематология са се проследявали и лекували по около 100 пациента, днес в тях има над 520 души. Това, по думите на проф. Горанов, е иновация в хематологията, която носи живот.

Днес в Пловдив се провежда Регионална научна конференция на тема „Съвременните възможности на клиничната хематология.” „Нашата цел е да представим съвременната визия и съвременните възможности за терапевтично повлияване на злокачествените кръвни заболявания пред обществеността, научните среди, студентите – да покажем, че ние не сме безпомощни в борбата с коварните болести и разполагаме с най-съвременни иновативни лекарствени продукти,” каза пред Дарик проф. Стефан Горанов, който е домакин и модератор на конференцията.

В подкрепа на пациентите със злокачествени кръвни заболявания тази събота в Пловдив ще се проведе благотворителен маратон. Кросът ще бъде под надслов „Спри рака”, а целта му е да въвлече повече хора в активния начин на живот и да научи обществото на съпричастност. Инициативата се организира за втора поредна година, като организатори са сдружение „Спри рака” и Клиниката по клинична хематология в болница „Св. Георги.” Благотворителният крос ще започне в 15,00 часа в Гребната база в града. На мястото ще бъдат разположени и кутии за дарения, в които ще се набират средства в помощ на клиничната хематология у нас. „Този благотворителен крос се превърна в постоянно ежегодно събитие и влезе сред масовите обществени прояви на нашия град. Аз съм уверен, че той ще стане емблема на града,” допълни още проф. Стефан Горанов.

Цялото интервю с проф. Стефан Горанов можете да чуете в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.