НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Проф. Стефан Горанов: Впечатляващ е броят на пробивите в онкохематологията

29.09 | 15:26

| Димитър Панев

Снимка: Zdravennavigator

Проф. Стефан Горанов

Одобрените лекарства в областта на онкологията и хематологията са повече от 30 % от общо одобрените медикаменти във всички области на медицината. Ако в края на 90-те години на миналия век страдащите от хронична левкемия са живели не почеве от 3 години след поставяне на диагнозата, то днес преживяемостта на тези болни е същата, както при общата популация за съответната възраст и пол. За положителния факт информира един от най-добрите клинични хематолози в България проф. Стефан Горанов, началник на Клиниката по клинична хематология в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Медикът допълни, че ако някога в университетските клиники по хематология са се проследявали и лекували по около 100 пациента, днес в тях има над 520 души. Това, по думите на проф. Горанов, е иновация в хематологията, която носи живот.

Днес в Пловдив се провежда Регионална научна конференция на тема „Съвременните възможности на клиничната хематология.” „Нашата цел е да представим съвременната визия и съвременните възможности за терапевтично повлияване на злокачествените кръвни заболявания пред обществеността, научните среди, студентите – да покажем, че ние не сме безпомощни в борбата с коварните болести и разполагаме с най-съвременни иновативни лекарствени продукти,” каза пред Дарик проф. Стефан Горанов, който е домакин и модератор на конференцията.

В подкрепа на пациентите със злокачествени кръвни заболявания тази събота в Пловдив ще се проведе благотворителен маратон. Кросът ще бъде под надслов „Спри рака”, а целта му е да въвлече повече хора в активния начин на живот и да научи обществото на съпричастност. Инициативата се организира за втора поредна година, като организатори са сдружение „Спри рака” и Клиниката по клинична хематология в болница „Св. Георги.” Благотворителният крос ще започне в 15,00 часа в Гребната база в града. На мястото ще бъдат разположени и кутии за дарения, в които ще се набират средства в помощ на клиничната хематология у нас. „Този благотворителен крос се превърна в постоянно ежегодно събитие и влезе сред масовите обществени прояви на нашия град. Аз съм уверен, че той ще стане емблема на града,” допълни още проф. Стефан Горанов.

Цялото интервю с проф. Стефан Горанов можете да чуете в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.