НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Парадокс: Ако лекар излезе от дежурство, за да помогне, може да бъде наказан

21.09 | 14:07

| Димитър Панев

Снимка: Димитър Панев, Дарик радио

Ако лекар от болница напусне работното си място, за да помогне на пострадал човек пред сградата на лечебното заведение, може да бъде наказан. Според българското законодателство дори пострадалият да е в непосредствена близост до болницата, той трябва да потърси телефон 112, за да му бъде оказана медицинска помощ. Това обясни пред Дарик д-р Десислава Кателиева, която представлява работещите в спешната помощ у нас, по повод случая, при който според очевидци лекари от „Пирогов” не са помогнали на човек, блъснат от автомобил на метри от болницата.

„Ако излязат, могат да бъдат наказани, т.е. ако са излезли в работно време и са застрашили живота на пациентите си. Защото в Пирогов непрекъснато се работи и ти ако напуснеш, застрашаваш живота на пациента, който е пред кабинета, който е в кабинета, който е тръгнал по изследвания. Този случай не е само в Пирогов, това е непрекъснато. Това се изнася в медии и в интернет, а именно, че пациенти, пострадали в близост до лечебно заведение, но не им е била оказана помощ“, каза д-р Кателиева.

„По закона за здравето всяко лечебно заведение, независимо дали е кабинет на общопрактикуващ лекар, дали е на специалист от доболничната помощ, трябва да се окаже спешна помощ. Но може да се окаже единствено на територията на лечебното заведение, защото ако тръгнем по улиците да помагаме на пациенти, застрашаваме тези, които са дошли в болницата“, допълни тя.

Затова при инцидент трябва да се обадите на спешния телефон 112, те ви свързват със спешния медицински телефон, на който има оператор, който е спешен медик, който от своя страна може да разпита и да уточни състоянието.

„Ако се касае за животозастрашаващо състояние, трябва да се поддържа връзка, за да се обяснява какво трябва да се прави, докато пристигне екипът. Макар и по телефонът, това пак е помощ. Ако беше излязъл в този случай лекар от болницата и в този момент беше починал някой от пациентите им по коридорите или в кабинета, тези хора търпят отговорност заради това“, каза още д-р Десислава Кателиева.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.