НОВИНИ

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Още новини

Доц. Николай Кръстев: Лекарят е най-добрият адвокат на болния

13.06 | 20:19

| Деляна Михнева

Darik radio, Теодор Караколев

Лекуващият лекар е този, който трепери над пациента и следи за всяка фаза от болестта и лечението. Той е най-добрият адвокат на болния. Това заяви в предаването „Клиника на шестия етаж" на Дарик радио гастроентерологът от болница „Еврохоспитал" доц. Николай Кръстев. Той подчерта, че вярва във връзката между лекаря и пациента и е оптимист за връщане на доверието в лекарското съсловие.

Кампанията на Дарик радио "Най-добрите лекари" е обективен критерий и един хубав начин лекарите от съответната специалност да преценят своите колеги. Пациентът изхожда от личните си впечатления и отношението към него, а медиците вземат предвид професионализма. Възможно е да възникне завист в съсловието, но въпреки всичко инициативата на Дарик радио е начинът да се отличат най-добрите в различните специалности, категоричен бе доц. Кръстев.

Според него много се акцентира върху грешките на медиците в момента. Трябва да се разделят усложненията от лекарските грешки и непрофесионализма. Нежелани последствия са възможни при всички инвазивни и диагностични методи. Оперативен риск винаги съществува, особено при големите интервенции и определен процент смъртност е неизбежен. Въпросът е да бъде правилно преценена връзката риск - полза, защото неизвършването на една операция може да бъде по-вредно за болния с оглед на усложненията, каза още доц. Кръстев.

Инициативата на Дарик радио „Най-добрите лекари" е вече и в Пловдив. Официалният старт на кампанията ще бъде на 10 септември в над 10 лечебни заведения в града. Лекарите трябва да посочат имената на 3-ма колеги в своята област, на които биха се доверили, ако се наложи техен близък, роднина или приятел да бъде диагностициран или лекуван в Пловдив. В анкетите ще бъдат включени общо 44 специалности. Урните за гласуване ще бъдат поставени на 10 септември във всички болници в града.

Поредният гост в студиото на Дарик по повод „Най-добрите лекари" в Пловдив е гастроентерологът от болница „Еврохоспитал" доц. Николай Кръстев. Клиниката е една от над 15-те, които ще участват в кампанията на Дарик радио от септември.

Интервюто с доц. Кръстев можете да чуете от прикачения звуков файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.