НОВИНИ

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Още новини

Шестте причини за еректилната дисфункция

14.02 | 21:35

| Теодора Симова

снимка: Sofia Photo Agency

Сексологът д-р Румен Бостанджиев

Шест са основните причини за еректилна дисфункция. При най- голям процент от страдащите от нарушение на ерекцията, причината е на психологично ниво. Медицинските причини са: увреждане на съдовете, увреждане на нервите,  хормонален проблем, травми по пениса и употребата на някои медикаменти. Това обясниха в следобедния блок на Дарик радио урологът Милен Кацаров и сексологът Румен Бостанджиев. Ето какво още казаха те пред водещата Теодора Симова:

Водеща: Да започнем разговора с въпроса какво точно представлява еректилната дисфункция?

Р. Бостанджиев: Миналата година трябваше да изработим един текст, който е за общопрактикуващите лекари. Нещо като ръководство и насоки как да се действа при нарушение на ерекцията. Aз лично предпочитам термина нарушена ерекция, а не еректилната дисфункция. Когато се каже дисфункция, се създава впечатление, че става въпрос за някаква болестно увредена функция. В много случаи затрудненото получаване на ерекция или загубата на ерекция не е непременно израз на болестно нарушение, а е нормален феномен. Случва се, когато човек има намерение да осъществи сексуален контакт, но нещо в атмосферата, в обстановката не е най- доброто. Това наистина е неприятен момент, но по-добре да говорим за тези ситуации като за засечки, не като за дисфункция. Когато човек започне да вкарва тези проблеми в медицински термини, особено когато започне да се интересува, да влиза в интернет, да попада на различна информация, с която не винаги се справя много успешно, си създава още по-голяма тревога, още по-голямо притеснение. Подобна засечка може да се фиксира и така да се превърне в постоянна невъзможност човек да се представи, както трябва.

Водеща: Да чуем и доктор Кацаров, който може да ни разкаже за причините.

М. Кацаров: Аз повече се занимавам с органичната страна на въпроса. Колегата с психогенната. В интерес на истината той е абсолютно прав, че в по-голяма част от случаите, особено при по-младите хора, проблемът е на психологично ниво. Многото писане и четене в интернет както е полезно, така е и вредно. Моето впечатление е, че 95% от пациентите (млади хора) идват, убедени че имат органичен проблем. Всичките са чели в интернет…

Водеща: …колкото повече четеш, толкова повече се объркваш…

М. Кацаров: Да, защото всеки пациент е индивидуален и не може да поставяш под общ знаменател всичко, което пише. Причините за еректилната дисфункция са първо - увреждане на съдовете, второ - увреждане на нервите, трето - хормонален проблем, четвърто - травми по пениса и пето - употребата на някои медикаменти. Например някои лекарства за кръвно, някои антидепресанти. Тези медикаменти влияят на много малък процент от пациентите. Това не значи, че ако взимате такива медикаменти, всички ще имате такива проблеми. Пак е много индивидуално. И пак пациентът чел някъде, че тези медикаменти му влияят и вече край - проблемът го свързва с това нещо.  Идеята е да се изясни какъв е точно проблемът на пациента, да се обясни че той не е органичен. Тогава вече с колегите съвсем лесно ще се излезе от него. Това е масов проблем, бич – всичките млади хора смятат, че са с органични проблеми. Има и някои клиники, някои колеги, които малко залитат в тази насока и ги сугестират умишлено. Няма да цитирам имена.

Водеща: Но най-честата причина каква е? На психологическо ниво или…

Р. Бостанджиев: Много често са съчетани нещата. Връзката между това как човек се чувства в сексуалното си поведение и какво се случва в организма, е доста тясна. Например, ако един мъж при някакви неблагоприятни условия засече, тоест получи ерекция, но я загуби и след това започне да избягва сексуални контакти, това се отразява на сексуалната му форма. Той губи форма, могат да падната нивата на тестостерона, ако отиде и си направи изследвания. Много често хората, след като се информират в интернет, сами си поставят диагнозата. И даже идват и казват: “Моят проблем е хормонален, искам да ме лекувате с еди кой си медикамент”. И аз се чувствам почти като продавач в бакалията, който трябва да измери едно кило сирене и дотук се свеждат нещата. Въпросът е, че има двупосочна връзка. От друга страна в много от случаите, когато има някакъв начален съдов процес, при хора с тежък диабет, който дава усложнения или с хипертонична болест, донякъде заболяването е предизвикало известно затруднено постигане не ерекция, не съвсем стабилна ерекция. Но, оттам насетне това, което прави проблема още по-сложен, е нагласата на страх, на очакване, на постоянно самонаблюдение, което допълнително вкарва в един омагьосан кръг. Затова най-добре е в тези случаи да има съвместна интервенция, да работим в екип, както се опитваме да правим в Българската асоциация по сексуална медицина. За да се избегне това, което някой път става, ако човек отиде само при психолог, да речем, човек, който няма медицинска подготовка. Там може да се изпусне сериозен органичен проблем, който ако се хване рано, такъв човек може да бъде лекуван успешно. И да избегне риска от инсулт, инфаркт и други тежки усложнения, които могат да се развият при наличие на метаболитен синдром или други заболявания, при които нарушената ерекция е едно от първите неща. От друга страна пък, когато се работи така в екип, може да се окаже и много важна психологична подкрепа, когато става дума за проблем в самата сексуална двойка, конфликт между партньорите, различни неумения да се преодолеят различни стресови състояния. В този смисъл това е оптималният вариант – да се разглежда сексуалната функция като единство от телесна изява и определени преживявания, които се пораждат във взаимоотношенията между конкретните партньори в конкретната ситуация.

Водеща: Медикаменти или хирургия, кога се стига до хирургична намеса?

М. Кацаров: Откакто излязоха най-новите лекарства, колегата ще се съгласи с мен, нещата в сексологията много се промениха. Защото това са наистина лекарства, които действат. През 1998 г. излезе първото хапче, досега има много опити с тези медикаменти, взаимодействието им с други. И наистина тези хапчета действат. Това е абсолютно доказано. Тези хапчета действат както на психогенната форма на еректилната дисфункция, така и в доста голям процент от хората с органични причини, особено тези, които имат съдови проблеми, неврогенни проблеми. Основният метод на лечение, това са фосфодиастеразните инхибитори. Едните действат по-кратко – от 4 до 8 часа, другите по-дълго – до 2-3 дни. В зависимост от активността на пациентите се избират едните или другите хапчета. Повечето, по-младите хора, предпочитат тези, които са с по-дълго действие. А тези, които имат по-рядко полови контакти, предпочитат другите. Тези лекарства са почти безопасни, с малко странични ефекти.

До хирургично лечение се прибягва само в много тежки случаи, в които тези лекарства не действат. За съжаление, техният диапазон вече много се стеснява. Основно това е при диабетици, хора с много тежки съдови проблеми, хора, които имат някакви увреждания при нервите. Тогава се прибягва до оперативно лечение и поставяне на пенис протези. Преди години имаше едно залитане, правеха се съдови операции за възстановяване на кръвообращението. Но вече тяхната индикация много се стесни, защото се установи, че ефектът не е кой знае какъв. Така че, хирургичното лечение остана много малко и основно лечение, това е поставяне на пенис протези, което рядко се налага.

Водеща: За какъв период се вземат медикаментите, докато се възвърне изцяло форма?

М. Кацаров: Медикаментите се вземат, ако проблемът е психогенен, докато се реши, тоест да се върне увереността. Ако проблемът е органичен в по-лека форма, може да се наложи да се вземат дълго време.

Водеща: Д-р Бостанджиев, говорят ли мъжете, притесняват ли се да правят консултация с психолози?

Точно с психолози не много често. По-скоро с психотерепевти с медицинска подготовка. Наистина, както каза д-р Кацаров, тези медикаменти промениха радикално възможността човек да преодолее тези трудности. Те са най-ефективни именно в тези най-чести случаи, когато причината е тревожното самонаблюдение и притеснение. В миналото се използваха едни малко по-сложни техники - префокусиране на вниманието върху еротичната стимулация, идеята, че внушението не е най-важното, че има и други начини да се обменят ласки, да се достига до удоволствие в сексуалната двойка. Което не от всички хора се приемаше много радушно. Докато с появата на тези медикаменти може от раз, още от първия прием, защото те наистина са с невероятна ефективност, човек да усеща едно много по-бързо настъпване на ерекцията, когато има еротична стимулация. Това е изключително важно да се знае, защото много хора са с погрешната нагласа, че като глътнат едно такова хапче, то ще предизвика ерекция автоматично. В малкото случаи, когато някой казва, че не му действа хапчето, е именно защото не е отчетено това условие. Механизмът им на действие е такъв, че е задължително да има еротично преживяване, еротична стимулация. Другото, което са забелязва, тъй като те благоприятстват максималното разширение на кръвоносните съдове, е че човек получава една изключително добра ерекция. Наистина резултатът е впечатляващ. И това, което е най-важното - те застопоряват ерекцията, пречат тя да се загуби. Ако човек е в обстоятелства, които могат да създадат несигурност – с нова партньорка, на непознато място, след известна употреба на алкохол. Когато човек усети сигурността, създадена от тези медикаменти, обикновено за едно сравнително кратко време, с още няколко приема, той може постепенно да редуцира медикамента и в един момент, когато потръгне, да е напълно спокоен, че по-нататък няма от какво да се притеснява. В този смисъл те даже много често се използват и така да се каже с профилактична цел. Ако човек е в нова ситуация и не е съвсем сигурен, той може да вземе такъв медикамент, просто за да се представи във върхова форма.

 

© 2012 - 2015 Всички права запазени.