НОВИНИ

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Още новини

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс

31.07 | 16:33

| Димитър Панев

Снимка: УМБАЛ Александровска

Проф. Силвия Чернинкова

Ядрено-магнитният резонанс не трябва да се спестява на пациентите, и изследвания с него трябва да се правят по-често, отколкото това се случва. Той трябва да е задължителен за всеки пациент, който има възможно увреждане на зрителния нерв или на зрителните пътища.

Това се налага, тъй като дефекти в зрението могат да се дължат на сериозни проблеми с мозъка. Проблемът е, че изследване посредством ядрено-магнитен резонанс е трудно достъпно за голяма част от болните, посочи пред Дарик един от най-добрите невролози у нас проф. Силвия Чернинкова.

Експертът, който практикува в Клиниката по неврология в Александровска болница, е на мнение, че ЯМР изследването е по-добре да се направи излишно, отколкото да се спести.

"Аз съм привърженик на концепцията, че ЯМР е по-добре да се направи в повече, отколкото - в по-малко. В медицината има много атипично протичане на заболявания. Всеки болен е индивидуален, затова магнитният резонанс не трябва да се спестява, още повече, че той представлява едно безвредно изследване. Хубаво е то да се прави в много по-голяма честота, отколкото всъщност се прави. То е трудно достъпно за голяма част от болните. Който иска да се възползва от изследването по линия на НЗОК, трябва да чака. Платеният вариант е форма в някои случаи, особено когато се отнася до спешен случай, в който трябва да се види какво има в мозъка. Така че магнитният резонанс е почти задължителен за всеки болен, който има възможно увреждане на зрителния нерв или зрителните пътища," посочи проф. Чернинкова.

Тя допълни, че изследването е задължително, ако има съмнения за тумор в мозъка или множествена склероза.

"Да не говорим, че при множествената склероза има много големи успехи в лечението, има нови препарати, които непрекъснато се променят. Това е една много динамична сфера в медицината. Затова, моето категорично мнение, е, че ядрено-магнитният резонанс е по-добре да се направи излишно, отколкото да се спести. Той е едно незаменимо в неврологичната и в неврохирургичната практика изследване," допълни проф. Чернинкова.

Цялото интервю с проф. Силвия Чернинкова можете да чуете в звуковия файл!

© 2012 - 2015 Всички права запазени.