НОВИНИ

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Още новини

Лекарствената терапия заема ¼ от разходите на здравната каса

28.02 | 12:44

sxc.hu

Лекарствената терапия заема ¼ от разходите на здравната каса. Очаква се занапред този процент да нараства. Това стана ясно по време на петия национален форум Фарма „Икономика на здравето – новите предизвикателства”, който се провежда с медийното партньорство на Дарик радио.

Той събра на едно място пациентски и съсловни организации, както и фармацевтични лидери, които се обединиха около идеята, че здравеопазването трябва да се фокусира върху пациентите и достъпа до качествено лечение.

Бързо въвеждане на обещаното от редица политици електронно здравеопазване бе сред основните искания на участниците във форума. Като положителен факт те отчетоха наличието на българска система за оценка на здравните технологии, която председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев определи като стройна.

"За новите наистина иновативни молекули, които за България наличието на такава комисия като оценка на здравните технологии, е много добър повод. И в Гърция, която няма оценка на здравните технологии,са си поставили за цел тази година да изградят такава система на оценка. Румънците също", каза проф. Данчев.

По думите му предизвикателствата са все повече в бъдеще. "Напоследък се говори много за т.нар. персонализирана медицина, което е ефикасно и безопасно, отчитайки генотипа на всеки пациент. Но това също би довело до повишаване на разходите. Тук трябва да се търси баланс между иновативната и генеричната медицина, за да не се наруши този необходим баланс в здравните фондове. От година на година увеличаването на парите за лекарства е доста значително, особено пък тази година това, което е предвидено. В момента отговорно мога да кажа, че лечението, тоест фармакотерапията заема около 1/4 от разходите на касата", добави професорът.

Петото издание на форума бе организирано от списание „Мениджър” и Националната пациентска организация.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.