НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Европейски здравноосигурителни каси се готвят да блокират сметката на НЗОК

16.02 | 18:21

| Димитър Панев

Снимка: Димитър Панев, Дарик радио

Европейски здравноосигурителни фондове са ангажирали адвокатски кантори у нас и се готвят да блокират сметката на Националната здравноосигурителна каса заради неразплатени от наша страна дългове. Информацията потвърдиха пред Дарик от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В социалните мрежи юристи посочиха, че става въпрос за четири германски и две австрийски каси. Бившият вицепремиер и служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев изрази опасение във Фейсбук, че, ако парите за здраве бъдат блокирани, цели области ще останат без ресурси за лечение. От здравната каса припомниха, че дължим над 270 милиона на чужди фондове и допълниха, че здравният министър Кирил Ананиев няма правомощията да иска оставката на управителя на здравноосигурителната институция проф. Камен Плочев, защото призовал за актуализация на бюджета за здраве.

Скандалът назря след като Ананиев поиска оставката на проф. Плочев под претекст, че не го е уведомил за свое писмо до парламентарните групи с искане за актуализация на бюджета на здравната каса. От касата обаче посочиха, че въпросното писмо Ананиев е получил още на 2-и февруари, а проф. Плочев многократно е уведомявал Министерството на зравеопазването, че дължим на чужди фондове над 270 млн лв., върху които започват да се начисляват и лихви. Настоящото писмо, което породи скандала, имало уведомителен характер и според проф. Плочев е изпратено до всички парламентарни групи, защото управителят на здравната каса се избира от Народното събрание. Тази мярка от своя страна била предвидена, за да се елиминира възможността да се оказва влияние от страна на изпълнителната власт.

Оказа се, че от 271 млн. лв., които дължим на чужди фондове, към този месец 134 млн. лв. вече са просрочени. Информацията допълниха от здравната каса, откъдето подчертаха, че писмото, предизвикало реакцията на министър Ананиев, по никакъв начин не попада в основанията за предсрочно освобождаване на управителя на касата.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.