НОВИНИ

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Още новини

Европейски здравноосигурителни каси се готвят да блокират сметката на НЗОК

16.02 | 18:21

| Димитър Панев

Снимка: Димитър Панев, Дарик радио

Европейски здравноосигурителни фондове са ангажирали адвокатски кантори у нас и се готвят да блокират сметката на Националната здравноосигурителна каса заради неразплатени от наша страна дългове. Информацията потвърдиха пред Дарик от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В социалните мрежи юристи посочиха, че става въпрос за четири германски и две австрийски каси. Бившият вицепремиер и служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев изрази опасение във Фейсбук, че, ако парите за здраве бъдат блокирани, цели области ще останат без ресурси за лечение. От здравната каса припомниха, че дължим над 270 милиона на чужди фондове и допълниха, че здравният министър Кирил Ананиев няма правомощията да иска оставката на управителя на здравноосигурителната институция проф. Камен Плочев, защото призовал за актуализация на бюджета за здраве.

Скандалът назря след като Ананиев поиска оставката на проф. Плочев под претекст, че не го е уведомил за свое писмо до парламентарните групи с искане за актуализация на бюджета на здравната каса. От касата обаче посочиха, че въпросното писмо Ананиев е получил още на 2-и февруари, а проф. Плочев многократно е уведомявал Министерството на зравеопазването, че дължим на чужди фондове над 270 млн лв., върху които започват да се начисляват и лихви. Настоящото писмо, което породи скандала, имало уведомителен характер и според проф. Плочев е изпратено до всички парламентарни групи, защото управителят на здравната каса се избира от Народното събрание. Тази мярка от своя страна била предвидена, за да се елиминира възможността да се оказва влияние от страна на изпълнителната власт.

Оказа се, че от 271 млн. лв., които дължим на чужди фондове, към този месец 134 млн. лв. вече са просрочени. Информацията допълниха от здравната каса, откъдето подчертаха, че писмото, предизвикало реакцията на министър Ананиев, по никакъв начин не попада в основанията за предсрочно освобождаване на управителя на касата.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.