НОВИНИ

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Още новини

Президентът Румен Радев наложи вето на мораториума за нови лекарства

08.12 | 18:00

| Димитър Панев

Снимка: Дарик радио, архив

Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето върху мораториума за нови лекарства, който бе приет на второ четене от Народното събрание. В мотивите на държавния глава се посочва, че забраната, гласувана от депутатите, засяга основното право, залегнало в Конституцията, което гарантира на българските граждани достъпна медицинска помощ. От Федерация „Български пациентски форум,” които сигнализираха президента за мораториума с молба да наложи вето, информираха Дарик, че по техни анализи, ако влезе в сила, забраната ще засегне около 712 болни у нас.

Освен, че засяга конституционни права, се оказва, че мораториумът за нови лекарства влиза в противоречие и с редица международни актове като Конвенцията за правата на човека и Международния пакт за икономически, социални и културни права, посочват от Президентството. Гласуваната забрана за нови медикаменти създава различно третиране на здравноосигурените през 2018 година и противоречи на принципа за социална справедливост, се посочва още в мотивите на Румен Радев, с които той призовава депутатите да преразгледат решението си. От Федерация „Български пациентски форум” определиха ветото като пример за държавническо поведение и изразиха надежда да бъде наложено вето и върху мораториума за разкриването на нови клиники и отделения, който също бе приет в парламента. Иван Димитров, председател на организацията:

„Обърнахме се към президента с надеждата с това вето нашите политици да преосмислят решението си и да започнат да мислят не за политика, а за българските граждани. Надяваме се президентът да наложи вето и върху втория мораториум за разкриването на нови дейности, тъй като новите дейности са също толкова важни, колкото и лекарствата. Ветото обаче не решава проблема. Ако депутатите не го преосмислят, пак ще го гласуват,” посочи Иван Димитров

Според анализ на пациентската организация , предоставен на Дарик, мораториумът за лекарствата ще засегне над 700 пациенти у нас. Над 200 от тях страдат от идиопатична белодробна фиброза, която води до летален край скоро след диагностицирането. 250 пък са болните с мултиплен миелом – рядък и неизлечим рак на кръвта. 30 души са с тежка неалергична астма, 50 – с рецидивиращ рак на гърдата и 50 – с недребноклетъчен рак на белия дроб. Забраната би засегнала още и пациенти с туберозна склероза, лимфоцитна левкемия, както и множествена склероза.

Ветото е факт ден преди срещу мораториума да се проведе протест, иницииран от пациенти. Проявата се организира в социалните мрежи и е планирана да се състои утре от 11 ч. пред сградата на Народното събрание в столицата. Към момента заявка, че ще присъстват на нея са дали 336 души.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.