НОВИНИ

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Още новини

Болници връщат пациенти, а линейки пристигат за 80 минути - етичен или финансов е въпросът?

03.10 | 17:52

| Димитър Панев

Снимка: Димитър Панев, Дарик радио

Финансови глоби и административни санкции ще бъдат наложени на столичните болници "Св. Иван Рилски" и "Пирогов" и на софийския център за спешна помощ. Решението е във връзка с починал пациент, случаят, покрай който нашумя в последната седмица. Това съобщиха от здравното министерство днес, когато излязоха резултатите от проверка на изпълнителната агенция „Медицински одит,” която властите инициираха преди дни. Освен редица нарушения в болничните заведения, се констатира още сериозно забавяне на линейките в София, а обяснението за това е в дефицита на кадри. От ресорното министерство са устонавили, че само за София са необходими 30 спешни екипа, а в деня на фаталния инцидент дежурните линейки са били 12.

Оказва се, че три дни след като бил приет по клинична пътека за лечение на левкемия, Спас Добрев напуска "Св. Иван Рилски" по собствено желание. Към документите му обаче липсвало задължително информирано съгласие за прекратяване на престоя. Това се случва в средата на септември.

Ден по-късно състоянието на пациента отново се влошава и той търси линейка, която пристига на адреса за час и двадесет минути. Обяснението на здравното министерство е, че съществува проблем със забавяне на спешните екипи в София, като той е свързан с дефицита на кадри в системата. Говорителят на столичната спешна помощ Катя Сунгарска информира Дарик, че във въпросния ден центърът е разполагал с 12 екипа, а е получил 275 сигнала.

От "Пирогов" отказали да приемат Добрев. След проверката станало ясно, че пациентът не е регистриран в болничната информационна система, липсват и документи за извършен преглед. Оказало се, че не са проведени никакви лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на диагнозата, поставена от спешните медици. Болният е насочен устно към друго лечебно заведение. Така той се озовава в "Александровската" болница, където въпреки усилията на лекарите, умира. Основната причина за смъртта не могла да бъде установена, тъй като съпругата на пациента е отказала аутопсия. В писмото й са засегнати въпроси от морално-етичен характер, за които проверяващите вече са сезирали Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз.

Сътресенията оставиха своя отпечатък, но в очакване да отшумят за пореден път си зададохме въпроса какъв е проблемът – финансов или етичен?

Отговорът чуйте в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.