НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Доц. Сапунджиев, УНГ: 90% от туморите се срещат при пушачи

26.09 | 18:12

| Наталия Господинова

Снимка: Медицински университет, Варна

Доц. Николай Сапунджиев

Онкологичните заболявания в областта на гърлото и шията са трагедия, която в следващите десетилетия ще се превърне в катастрофа, прогнозира в ефира на Дарик доц. Николай Сапунджиев от клиниката по УНГ в УМБАЛ „Света Марина”. На първите три места като рискови фактори той посочва само и единствено тютюнопушенето, тъй като 90 % от туморите се срещат при пушачи или при работещи в тютюневата промишленост.

„След 40-годишна възраст рязко се повишава рискът от онкологично заболяване при пушачите, които са запалили първата цигара на около 14-годишна възраст и са продължили да пушат по кутия и повече”.

На родителите, които желаят да отстранят сливиците на децата си, трябва добре да им бъдат обяснени ползите и рисковете. Към всеки пациент трябва да има индивидуален подход и да се преценят много детайли, смята доц. Сапунджиев. Той припомни, че преди векове първите тонзилоктомии са се извършвали с нокът.

„Човешкото тяло е създадено като съвършено от природата и еволюцията. Сливиците не са излишни или вградени органи. Докато си вършат работата, те са част от първия защитен вал на имунната ни система и предпазват от заболявания. Ако започнат да оказват повече вреда, отколкото полза, може да се обсъжда тяхното отстраняване”.

Хъркането не представлява заболяване, но причинява дискомфорт за околните, които спят в същата стая. Доц. Сапунджиев даде пример с негови познати, които спят в отделни пристройки на къщите си, за да не пречат на партньорите си. При страдащите от обструктивна сънна апнея обаче се налага лечение.

„При тях освен хъркане има и запушване на дихателните пътища, като пациентът спира да диша. Докато спи, през 3-4 минути спира да диша за 30 секунди. Хората си мислят, че почиват, но се натоварва организмът им и се събуждат изморени на сутринта. Имат непреодолима склонност да заспиват през деня, а като шофьори могат да го направят на прави отсечки и представляват опасност”.

През есента традиционно се увеличават простудните заболявания и вирусните инфекции, които засягат горните дихателни пътища. Хремата може да се превърне в по-сериозно заболяване за пациенти с понижен имунитет, малки деца и по-възрастни хора.

Тази седмица Варна ще бъде домакин на 11-та годишна среща на дружеството по история на оториноларингологията. Участие в конференцията ще вземат специалисти от САЩ, Германия, Великобритания и други държави. За първи път български град ще домакинства на подобен форум.

Целият разговор с доц. д-р Сапунджиев е в прикаченото аудио.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.