НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Налагат лимити на лекарства за домашно лечение и за онкозаболявания

21.09 | 13:56

| Димитър Панев

sxc.hu

Налагат се лимити върху лекарствата за домашно лечение, както и върху медикаментите за лечение на онкологични заболявания, прилагани в болниците. За това сигнализираха Дарик от Центъра за защита на правата в здравеопазването, откъдето уточниха, че ограниченията се въвеждат с изменение в наредба на Министерството на здравеопазването. Основната цел на промените била да се създадат условия за устойчив бюджет на здравната каса и да се подобри предвидимостта на разходите за лекарства.

Предвидимост и устойчивост на разходите на здравната каса за лекарства са основните мотиви за промените в наредбата, които според пациентски организации ограничават лекарствата.

Измененията въвеждат задължение за производителите на лекарства да плащат под формата на отстъпки, практически всяка изписана на пациентите опаковка, която е над прогнозираното за годината количество, обясни пред Дарик д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването:

„Те казват, че ние ако имаме прогноза да продадем 100 опаковки, ако продадеш 101, едната е за твоя сметка. Тоест ти повече от 100 не можеш да продадеш“.

В мотивите няма и една дума за това как новите правила ще се отразят на лечението на пациентите, както и на достъпа им до нови, модерни лекарствени продукти. Няма също така анализ на това как новите правила ще се отразят на възможностите на лекарите да избират с кой медикамент да лекуват болните си, твърди още д-р Стойчо Кацаров.

„Основната цел на тези документи, според мен поне, би трябвало да бъде лечението. Парите са нещо второ. Не казвам, че не трябва да се прави сметка на парите, но в основата трябва да е лечението. Аз чета мотивите на министъра и нито веднъж я няма думата пациент. Тази дума не се споменава. Пише бюджет, каса, разходи...Ама идеята е не да се похарчат пари за лекарства, а да се лекуват хора с тях“, каза д-р Кацаров.

Промените ще влязат в сила след като бъдат обнародвани в Държавен вестник.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.