НОВИНИ

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Още новини

Проф. Тодор Кантарджиев: Имахме перфектна система за контрол на инфекциите, която целенасочено бе унищожена

27.07 | 14:55

| Димитър Панев

Снимка: Дарик радио, архив

Хигиенно-епидемиологичните служби, създадени в страната ни преди повече от 60 години, днес са лишени от своята оперативна дейност и са останали без кадри. Тази система вече не се бори с епидемиите и не следи за правилното поставяне на ваксините, а има основно контролни и инспекционни функции, в лицето на Регионалните здравни инспекции. Така се е стигнало до пропуски и във ваксинационната политика, и в контрола на инфекциите, разказа в интервю за Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантраджиев. Въпросната система е била унищожавана в продължение на повече от 25 години, като през този период й е била отнета и възможността да извършва контрол върху храните в заведенията за обществено хранене. Като една от причините за краха на някогашните епидемиологични служби, познати по-късно и като ХЕИ, проф. Кантарджиев посочи бизнеса на частните лаборатории и фирми за унищожаване на комари и кърлежи.

Кога у нас се създава система за епидемиологичен надзор?

През 1952 година държавата създава т.нар. хигиенно-епидемиологична служба. В тогавашните окръжни градове се създават санитарно-противоепидемични станции, които имат следните функции: организират лабораторна дейност за доказване на инфекциите, които са сред населението и представляват обществена опасност, имат и необходимите средства, персонал и оборудване да извършват дезинфекция (унищожаване на кърлежи, комари и вредни насекоми и членестоноги) и дератизация (унищожаване на вредни гризачи, които могат да пренасят инфекции). Освен това, към тази структура се развива една мощна система за хигиена с нормативна база за това на какви хигиенни условия трябва да отговарят училищата – например, площта на прозорците, съотношението на слънцето с площта на стаята и т.н. Службата трябва да консултира, обучава и инспектира персонала на болниците за борбата с т.нар. вътреболнични инфекции, на службата е поверена и имунизационната политика на държавата.

Каква е епидемиологичната обстановка на страната през 1952 година?

Една трета от българското население, живеещо и работещо в южните територии на България, тогава е боледувало от малария. Годишно е имало няколкостотин смъртни случая от антракс, имало е дифтерия сред децата, заплаха от детски паралич, броят на болните от туберкулоза е бил няколко пъти над средното европейско ниво, имало е въшливост сред населението, имало е области с ендемичен сифилис, имало е и заболявания, предавани чрез мишки и плъхове, липсвал е контрол на детските шарки. За едно десетилетие тази служба ликвидира маларията. България вече е държава, на чиято територия няма случаи на хора, заразени от малария. Службата още сведе до минимум детските заболявания. Тази противоепидемична служба през 1997 г. се изправи срещу световната пандемия на детски паралич. Беше ликвидирана и дифтерията, от която са умирали хиляди годишно. С годините тази служба се развиваше и реорганизираше. По едно време санитарно-противоепидемичните станции се наричаха хигиенно-епидемиологични инспекции (ХЕИ), след това – хигиенно-епидемиологични институти, с цел да се увеличи научната им дейност. След 1989 г. се прекръстиха на РИОКОЗ (Регионални инспекции за обществено здраве). След последната реформа бяха обединени с Регионалните здравни центрове и към настоящия момент са Регионални здравни инспекции (РЗИ). В момента около 2000 души работят в тази система.

Какво трябва днес да възлага държавата на тези инспекции, по отношение на контрола на заразните болести?

Тези инспекции трябва да правят диагностика на най-честите заболявания, които са придобивани в обществото. Трябва да са наясно с имунния статус на населението, има ли то антитела срещу дадени заболявания, които са ваксинопредотвратими, за да се проследява дали тези ваксинации се поставят. Защото държавата в последните години купува най-хубавите, най-качествените и най-скъпите ваксини в света, но фактът, че от време на време се появяват епидемични взривове при ваксинопредотвратими заболявания говори, че една значителна част от тези ваксини не се поставят. Пример за това е голямата епидемия от морбили с 24 000 регистрирани случая от морбили при задължителна имунизация, за която държавата е закупила една висококачествена ваксина. Това говори, че има пропуски и във ваксинационната политика, и в контрола на инфекциите. Освен това, тези регионални инспекции трябва да проследяват насекомите и членестоногите, които предават заболяванията, за да се знае, например, във всеки град колко от кърлежите какви болести носят. За съжаление обаче тези инспекции останаха без персонал и без никакво оборудване. Освен това, лабораториите трябва да имат готовност да реагират на опасни епидемии на антракс, на бруцелоза и на други агенти, които биха могли да бъдат използвани за биотерористични цели. Тези служби трябва да вършат всичките тези неща, това е моето мнение.

Кога започва крахът на въпросната система, за която говорим?

В последните 25 години системата остана без кадри. Първото нещо, което беше направено в началото на 90-те години на миналия век, е лишаването на тези служби от оперативна дейност. Давам пример, хората в България уважаваме противопожарната служба, защото знаем, че, когато стане пожар, идват едни автомобили с хора с каски и маркучи и гасят пожара. Ние ги уважаваме за това, че вършат полезна за обществото работа, която спасява животи. А, не ги уважаваме за това, че идват едни момчета в униформа и ни глобяват, че пожарогасителите не трябва да са на земята по коридорите на учрежденията, а трябва да са най-малко на 10 см над земята. Това е контролната дейност. Една институция в държава обаче се уважава, когато има оперативна дейност. Какво стана с хигиенно-епидемичната служба? Тя загуби своята оперативна дейност да се бори с епидемиите и да следи за правилното поставяне на ваксините, а придоби контролни и инспекционни функции. Едно време, когато бях дете и в двора се появяваха бълхи, нашите родители се обаждаха в санитарно-противоепидемичната станция, идваха, пръскаха и бълхи нямаше. И, когато споменеш за тази станция или за ХЕИ, хората се отнасяха с уважение. Но, освен, че ги лишиха от оперативни функции, с годините настъпиха лавинообразни промени в системата. Контролът на храните, заведенията за обществено хранене, бяха иззети от тази служба. При което, в последните години, когато стане взрив от хранителна инфекция, когато 100 или 200 деца от детски лагер са консумирали някаква храна и получат разстройство, в 80 процента от случаите месец по-късно се казва, че става дума за стафилококи. Защото това е първата страница от учебника по микробиология, първата глава е за стафилококи. Като се стигне по-нататък в учебника, се намират и други инфекции. Това го казвам не случайно, защото от пет големи взрива, обявени в масмедията за стафилококови, след един месец, когато в Националния център по заразни и паразитни болести получихме микробите, набедени за причинители, с генетични методи доказахме, че това са стафилококи, но те не предизвикват стомашно-чревно разстройство.

Тоест, инфекцията е плод на друго?

Да. В последните години хора говорят за летни диарии, предизвикани от вируси, и всички журналисти ме питат какво е станало с вируса. Лятно време вирусите не причиняват разстройство. През зимата вируси могат да предизвикат разстройства, това са главно предавани по воден път инфекции. Иначе, през лятото 98% от диариите се предизвикват от бактерии. Това са най-често салмонели, от които човек се заразява при неправилно съхранение на храна и недобра термична обработка. Те са дизентерията, когато човек не си е мил ръцете преди хранене и след ходене в тоалетна, кампилобактериозата, която също причинява бактериална инфекция, най-често при не добре термично обработено пилешко месо, както и и йерсиниоза, която също е свързана с диария. Преди години имахме няколко хиляди случаи лабораторно доказани салмонели на година. Сега са няколкостотин, защото лабораториите на РЗИ и хигиенната мрежа не работят в тази насока.

Искате да кажете, че реално те не са по-малко, а по-малко се установяват?

Не може да са по-малко, не може от 4000 да станат 400. Постоянно говорим за стомашно-чревни разстройства по време на лятото, за които някои колеги казват, че са от вируси. Но, вирусни инфекции, свързани с разстройства през лятото почти няма. Разстройствата през лятото се причиняват от бактерии.

Значи, това е всеобща заблуда?

Всеобща заблуда, която не е само свързана с непознаване на медицината и микробиологията, а е свързана с оправдание защо не работи системата за контрол на тези инфекции и лабораторна дейност на системата на РЗИ. Няма да загубим, ако се опитаме да имаме една добра система. Принципът е такъв – силна държава – силна система за контрол на инфекциите, слаба държава, липса на държавност – лош контрол на инфекциите.

Целенасочено ли се е случвало това?

Трябваше да бъде съсипвана системата за контрол на инфекциите, за да върви бизнесът на частните лаборатории и частните фирми за унищожаване на комари и кърлежи.

Можем ли да кажем, че без някогашните функции на ХЕИ, донякъде сме застрашени?

Застрашено е здравето на хората във връзка с епидемичното разпространение на инфекции.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.