НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Доц. Мартин Крупев: И здравната система, и пациентът пречат на медицината

11.07 | 14:42

| Димитър Панев

Доц. Мартин Крупев

И здравната система, и пациентът пречат на медицината. Това е философията на един от най-добрите специалисти по образна диагностика в България доц. Мартин Крупев, който завежда Клиниката по образна диагностика в Александровската болница в София.

Медикът посочи, че условията на лекарския труд са ужасно вредни за психиката, а стресът е ежеминутен. Затова, ако съществува прераждането, д-р Крупев е категоричен, че в следващия си живот ще поиска да стане сутеньор. Така, ако хората в този живот са го търсили само поради негативни емоции, в следващия ще се случи точно обратното.

Как се управлява клиника по образна диагностика?

Нямам еднозначен отговор. Битувайки повече от 20 години на територията на клиниката всеки Божи ден, бях стигнал до извода, че е една степен на трудност. Оказа се, че в някои насоки съм подценил ситуацията, а в други съм я надценил. Някои неща, които смятах за невъзможно да бъдат коригирани, се оказа, че почти без никакво усилие се подреждат. В общи линии – да знаеш на кого да звъннеш по телефона, това е.

Преди минути изненадахте приятно една 73-годишна жена, че всъщност е по-здрава, отколкото се очаква. Как Ви действа това?

Мисля, че е единственото, което ме мотивира да продължавам да работя.

Какво се иска още за мотивацията?

Аз съм дълбоко убеден, че лекарите в нормалния свят получават доста сериозни трудови възнаграждения като някакъв вид вредност. Както миньорът получава голяма заплата, защото работи при вредни условия, по същия начин условията на нашия труд са ужасно вредни за психиката. Не съм попадал на статистика, но имам чувството, че след двайсетина години трудов стаж хората се чувстват толкова зле, че прибягват към алкохол, забранени средства... Но съм попадал на статистика, която изследва средната продължителност на живота и недвусмислено казва, че лекарите живеят най-кратко. Не знам дали сте чували този факт.

Обяснявате го основно с психичното натоварване?

Естествено. Голяма част от хирурзите в „Пирогов” са умирали по време на операция. Сега, слава Богу, не говорим за всеки втори, но е факт. Психиката е много смачкана. Стресовете са ежеминутни. Сега, докато разговаряме с Вас, ще дотича някой и ще каже – на пациент му стана нещо, идвай да оправяш нещата. Ето защо, не съм убеден дали съществува реинкарнацията, прераждането, но, ако имам възможност да се преродя, в следващия си живот бих избрал да бъда сутеньор. Мисля, че не е нужно да уточнявам защо. Хората ще ме търсят, когато се чувстват добре и очакват положителни емоции. Ако не е позволено прераждането да бъде в същия биологичен вид, стигнахме с мой приятел и колега до извода, че е удачно да бъда някакъв вид птица, например гугутка – летиш си, цвъкаш си отгоре. Не само, че никой няма да ти търси обяснение защо, а и хората ще се чувстват късметлии. Проблемът е обаче, че зимата е доста студено в нашите географски ширини, така че, може би модификацията лястовичка би била по-удачна.

Забелязвам, че вече над година Вашия кабинет краси аквариум с рибки. Успокоява ли, докторе?

Мен не, защото нямам време дори да го погледна. Но нещо, което мога да споделя, е, че хората, които влизат в този кабинет, действително много се впечатляват. Част от тях с възклицание реагират още при влизането. Интересна е другата категория, които не му обръщат внимание. Ясно е, че тук коментираме здравословни проблеми на близки хора. На излизане, след като сме свършили работа, хората се спират и казват – извинявайте, мога ли да си извадя телефона и да снимам този аквариум? Като казах за комфорта, който цари тук – виждате картини и дори от сериозни автори. Ама, да не ми оберат кабинета?

Ако искате, да не публикуваме това Ваше изречение...

Не, има СОТ, така че уважаеми крадци, моля ви забравете. Преди месец попаднах случайно на филм за българин, който като 18-годишен е емигрирал в САЩ с мечтата да стане полицай. Във филма правят интервю с него, а той въвежда журналистите в едно помещение, което анонсира като най-специалната стая в участъка. Много комфортно, меки мебели и приглушена светлина. Всички, казва, мразим тази стая, защото тук е мястото, където каним близките на хора, които са били убити, и им съобщаваме тъжната новина.

Асоциацията е с нещо много черно...

Буквално, като Дома на покойника. Ето защо, хората са помислили и за това. Това е една от причините аз да помисля за интериора на помещението, в което в момента се намираме – цветенца, аквариум... Аз съм началникът на аквариума. За съжаление обаче ежедневието ни е изпълнено с негативни емоции от разни дребни гадорийки, които се случват постоянно.

Но сякаш сте голям оптимист?

О, не, не бих се квалифицирал като оптимист. Знаете, че песимистът рекъл, че от това по-лошо не може да бъде, докато оптимистът му възразил и му казал – а, не, може! Не, не съм оптимист, бих се квалифицирал по-скоро като реалист. С моя занаят няма начин, трябва да си много близко до материалното, защото в образната диагностика всъщност работиш с изображения на нещо, което действително съществува.

Вече в по-конкретен план, при разговора ни преди две години тук цареше ремонт. Сега ремонтът е приключил...

Следите ли Формула 1? Апаратурата, с която разполагаме в Александровската болница, ако я съпоставим с Формула 1, то това не са водещите марки, а следващите топ машини, които не са най-добрите на света, но са съвсем конкурентноспособни.

Достатъчно ли прави здравната система за образната диагностика? И достатъчно ли прави пациентът за себе си?

И здравната система, и пациентът пречат на медицината.

Защо?

Пациентът – с липсата на уважение и отговорност към себе си и бялата престилка. Здравната система – с това, че тя мисли за себе си, а не за здравето на хората. Давам пример с частна медицинска структура. Собствениците не са лекари, те са бизнесмени. Структурата е създадена с цел да се изкарват едни пари, а не да се помага на нещастните хорица. Лекарите, които работят на частния фронт, имат много сериозни затруднения и спънки точно с това.

Ако имахте повече власт, когато говорим за здравеопазване, накъде щяхте да го дръпнете?

Ако имах повече власт, щях да я използвам за едно единствено нещо – когато търся някого по телефона, да ми вдигне на секундата. Защото, на много от пациентите успявам да помогна, осъществявайки своевременен контакт с колега, който е топ специалист, насочен в дадената област. Въпреки че според Бърнард Шоу тясната специализация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата, слава Богу има много добри медицински специалисти у нас, все още. Като истински оптимист ще ви кажа, че по мое мнение след двайсетина години няма да ги има. Дали според биологичните закони те ще са остарели или ще бъдат някъде по света, отново по биологични закони като храна, но се страхувам, че перспективата е повече от тъжна. Ех, какъв чудесен оптимистичен финал.

Цялото интервю с доц. Мартин Крупев можете да чуете в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.