НОВИНИ

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Проф. Елисавета Наумова: Не се самолекувайте с имуностимулатори 03.05 15:22

Още новини

Ден на лекарски протести срещу агресията

07.07 | 12:17

| Димитър Панев

Снимка: Дарик радио

Ден на лекарски протести срещу агресията. По-малко от седмица след като баща на новородено преби лекарка, защото отказала да му даде плацентата, стотици медици в столицата ще излязат пред лечебните заведения, за да кажат „Не на насилието!” Проявата е планувана за 13 часа, а заявка да се включат в недоволството към момента са дали десетки болници. Сред тях са „Пирогов,” „Александровска,” „Царица Йоанна – ИСУЛ”, Националната кардиологична болница, „Св. Иван Рилски,” „Сити Клиник,” „Майчин дом”,”Шейново,” в която се случи инцидентът, както и „Токуда”. Към символичната проява ще се присъединят още и многопрофилните болници – Първа, Втора и Пета градска, Белодробната болница, а също и 6-и и 28-и ДКЦ. Протестът, иницииран от Българския лекарски съюз, ще бъде мълчалив и ще продължи половин час.

Протестните прояви ще бъдат индивидуални, по решение на всяко едно лечебно заведение, информира Дарик председателят на Българският лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. От ранни зори обаче всички хора, ангажирани в системата на здравеопазването, ще носят лентички с текст „Не на насилието!”:

"Идеята е един път завинаги да спрем с агресията към хората, облечени в бяло. Хората, облечени в бяло работят за нашия живот или трябва да се обърна към всички останали - за вашия живот. Пазете техния. Не нарушавайте с вашите действия изконна ценност. Доверието между лекари и пациент. Защото във всеки един миг лекари, акушерки, сестри, зъболекари... Те се грижат за нашето здраве и за вашия живот. Пазете ги, защото те са ценни.", допълни д-р Грозев.

Призивът в 13 часа лекарите да излязат за половин час пред заведенията, в които работят, е на Столичната лекарска колегия. Заместник-председателят й д-р Александър Заимов подчерта, че за лекарите е важно да бъдат подкрепени от своите пациенти.

"Решихме да призовем колегите в 13.00 часа да излязат пред своите здравни заведения, болници и ДКЦ-та за половин час. Не вярвам, че това ще повлияе особено на създалата се ситуация, но поне ще бъде някаква реакция за това, което се случва. За нас е много важно, ако гражданите ни подкрепят.", обясни д-р Заимов.

Ден след като лекарите от столичната болница „Шейново” излязоха на протест срещу агресията над техния колега д-р Албена Гагова, те бяха подкрепени и от редица граждани.

"Разбрахме за случилото се и останахме потресени и просто спонтанно решихме да направим една група във Фейсбук в подкрепа на д-р Гагова. Да заявим гражданска позиция за това, което се случва, не само с нея, но и с всички медицински лица - лекари, сестри, лаборанти. Всичко това насилие, което се случва срещу тях е недопустимо за нашето общество."

Запитан за най-добрите мерки срещу агресията, здравният министър проф. Николай Петров изтъкна достойното заплащане и заслуженото признание. Като най-онеправдани в системата министърът посочи медицинските сестри. Освен, че са ощетени откъм заплащане, по думите му, те са смачкани от работа от друга страна, а от трета – обругани от началниците и пациентите.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.