НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Баща преби лекарка, искал плацентата на детето си

03.07 | 16:23

| Екип на Дарик

Директорът на болницата д-р Румен Велев

Баща на новородено преби лекарка в столичната АГ болница "Шейново". Причината - на мъжа било отказано да получи плацентата след раждането на детето му.

След като му било обяснено, че има законова процедура, която трябва да бъде спазена, бащата нанесъл тежък удар в главата на д-р Албена Гагова. Лекарката била открита след повече от 20 минути да лежи окървавена и в безсъзнание на стълбите.

Мъжът е задържан на следващия ден и е привлечен като обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда на медицински специалист. Ако бъде признат за виновен го очакват между 1 и 5 години затвор.

Плацентата и кръвта от плацентата са богати на елементи, които впоследствие могат да станат основа за трансплантация, обясни пред Дарик директорът на болница "Шейново" д-р Румен Велев.

"Плацентата е биологичен материал, богат на различни елементи, които след това могат да станат основа за трансплантация. Затова всички тези банки, които съхраняват кръв, се подчиняват на съответните разпоредби и имат разрешения за тази дейност от Агенцията по трансплантация", обясни д-р Велев.

По думите му бащата на детето се занимава с генетика и е знаел много добре какви са процедурите, за да получи плацентата. "Бащата е човек, който се занимава с генетика, той е работил в Англия, не е някой, който не знае за какво става въпрос", поясни той.

След получения отказ бащата изпада в агресия и удря д-р Албена Гагова, която минути по-рано е извършила цезарово сечение на съпругата му.

"Няма свидетел на това, но тя е намерена 20-25 минути по-късно на вътрешните стълби, в безсъзнание в локва кръв. Първоначално колегите помислили да не й се е случило нещо, да е получила инсулт, защото беше много горещо", обясни директорът на болницата.

"Тя е след комоцио, със счупен нос, с разкъсана горна устна. По-скоро тя е в много тежко психическо състояние и няма спомен за случилото се", допълни директорът на болницата", посочи още той.

Д-р Велев заяви още, че от другата седмица лекарите в болницата започват символичен протест. "Ще започнем един символичен протест. Ще сложим протестни лентички, на които ще пише "Не на агресията в здравеопазването". Много колеги ми се обаждат от други болници, които също ни подкрепят и може би подобни действия ще доведат до някакъв резултат", оптимист е д-р Румен Велев.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.