НОВИНИ

Преживяемостта на мъжете с рак на гърдата у нас е с 20 на сто по-ниска 22.03 17:56

Проф. Силвия Чернинкова: Не трябва да се спестява ядрено-магнитен резонанс 31.07 16:33

Д-р Кристина Чачева: Иска ми се да се промени общуването лекар - пациент 20.07 18:14

Д-р Росица Кръстева: Второто мнение в онкологията дава спокойствие и на лекаря, и на пациента 20.07 17:35

Д-р Мария Русинова: Опасно е да се разменя майчина кърма 19.07 19:51

Доц. Илина Мичева: Лечението на хематологични заболявания отбеляза изключително голям скок през последните две години 13.07 14:03

Блокираха 62 лекарства заради опасна съставка 06.07 18:30

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Още новини

Здравното министерство поема търговете за онколекарства

03.07 | 16:21

| Димитър Панев

Снимка: Димитър Панев, Дарик радио

Вече здравното министерство ще организира търговете за онколекарства, а Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще договаря техните отстъпки. Това реши Надзорният съвет на касата на свое заседание, провело се днес, като мярката се очаква да влезе в сила от началото на следващата година.

Към момента търговете за онколекарства се провеждат от самите болници. Новата идея е обаче плащанията на тези медикаменти изобщо да не минават през лечебните заведения, за да не се отлагат поради липса на средства и да не се стига до недостиг на онколекарства.

Според последното решение на Надзорния съвет болниците само ще планират оптимално медикаментите, които ползват за лечение на онкологични заболявания, като това ще може да става посредством ръчни или автоматизирани смесители за разтворите на лекарства. Търговете обаче ще се правят не от лечебните заведения, а от Министерството на здравеопазването, обясни подуправителят на здравната каса Димитър Петров.

"При тези лекарства, за които говорим, големите отстъпки се правят в Касата. Обикновено на търга търговците прилагат 2-3% допълнителни. След това ние ще сключим договори с търговците на едро. Съгласиха се на схемата, която беше основната ни идея, плащанията изобщо да не минават през болниците", поясни той.

Петров обясни, че той ще замества управителя на касата д-р Глинка Комитов до неговото освобождаване от поста. След това Петров се очаква да изпълнява длъжността на Комитов до избирането на нов управител.

В края на миналата седмица д-р Комитов депозира оставката си в парламента по лични причини.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.