НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Доц. Панайотов, кардиохирург: Център за поставяне на изкуствено сърце е необходим на Варна

29.06 | 17:57

| Наталия Господинова

Доц. Пламен Панайотов

Ако преди 25 години пациент на 65-70 години се смяташе за възрастен, то сега оперираме хора на над 80 години

Редно е в морската столица да бъде обособен център за поставяне на изкуствено сърце. Подобни центрове може да има в София и Варна, по един в двата края на страната. Това заяви в интервю за Дарик доц. Пламен Панайотов, началник на Клиниката по кардиохирургия при Университетска болница „Света Марина”.

Изкуственото сърце е система за подпомагане на сърцето. Тя се поставя в тялото и с нея той може да живее по този начин години наред. До поставяне на изкуствено сърце се прибягва при пациенти в крайна фаза на сърдечна недостатъчност, при които не може с добър успех да бъде извършена стандартна сърдечна операция, а възможностите на медикаментозното лечение са изчерпани, обясни специалистът.

В България на година се правят по-малко от 20 трансплантации на сърце, основно в столичната болница „Света Екатерина”. Европейският опит показва, че ако една клиника прави по-малко от 20-25 трансплантации на година, резултатите са по-лоши, отколкото ако прави повече подобни операции. Затова не би било добра идея у нас трансплантациите на сърце да бъдат разпределени в различни центрове, смята изтъкнатият варненски кардиохирург.

Намирането на съвместими донори е много трудно, а цялостната смяна на кръвта официално не може да бъде прилагана, отбеляза доц. Панайотов.

Сред пациентите в Клиниката по кардиохирургия преобладават тези с исхемична болест на сърцето. Увеличава се изключително много броят на пациентите, при които има комбинирани операции – най-често с аортна клапна патология, комбинирана с исхемична болест на сърцето. Обяснението за това е, че средната възраст на пациентите е вече по-голяма.

„Ако преди 25 години пациент на 65-70 години се смяташе за възрастен, то сега оперираме хора на над 80 години. Има пациенти и на 90 години”, отбеляза шефът на Клиниката по кардиохирургия.

При мъжете сърдечните заболявания настъпват на по-ранна възраст, но след навършване на 75 години заболяванията при жените протичат по-тежко.

Най-често исхемичната болест на сърцето се причинява при комбинация между диабет и хипертония, които са двата най-рискови фактора. Сред останалите са нарушената мастна обмяна, затлъстяването, обездвижването и стреса.

Има много съпътстващи заболявания и ако не се взимат адекватни мерки за лечението и контрола на диабет, високо кръвно налягане, съдови болести и белодробни заболявания, тогава лечението на тези пациенти става доста по-сложно,

Сърцето до голяма степен е пощадено от злокачествени заболявания, а случаите са много редки, но много тежки. ”Може би, защото сърцето е мускул. Злокачествените заболявания протичат по-често при органите, в които има жлези”, обясни специалистът.

Благодарните пациенти са малко, но си струва. Има и недоволни. Най-често обвиненията към лекарите идват от хора, които години наред са пренебрегвали здравословното си състояние, или от техни близки, които не са били в течение на реалното състояние на роднината си, сподели още кардиохирургът с над 3000 сърдечени операции зад гърба си.

Спорт и физическо натоварване в умерени дози, намаляване на стреса и по чаша хубаво червено вино вечер намаляват риска от заболяване на сърцето, показва дългогодишният опит на доц. Панайотов.

Целият разговор с доц. д-р Панайотов е в прикаченото аудио.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.