НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Спешна помощ по Южното Черноморие - пълна лудница при нереална децентрализация

27.06 | 17:43

| Станимир Димитров

Снимка: Дарик радио, архив

Пълна лудница при нереална децентрализация. Това е положението със спешната помощ по Южното Черноморие, което през летните месеци се пръска по шевовете - потокът от хора се увеличава главоломно, а травматизмът бележи рекордни стойности. Децентрализацията действа на думи, защото се оказва, че някъде между линейките на Здравното министерство и ангажиментът за обезпечаване на плажовете с медицински екипи на Министерството на туризма, се озовават кметовете на морските общини, които доброволно и от сърце трябва да помагат. Колко са линейките, колко са екипите медици и кой реално може да поеме отговорността за липсата на спешна помощ по места. Три въпроса, на които Станимир Димитров от Дарик - Бургас се опитва да открие отговора:

97. Толкова са официално регистрираните линейки и оборудвани леки автомобили, които обслужват над 50 населени места в морските общини край Бургас. Само в Несебър и Слънчев бряг, чието население достига 600 000 души през летните месеци, има две линейки, съобщиха за „Дарик“ – Бургас от Министерството на здравеопазването. Ако прибавим и тези в останалите морски общини, броят им набъбва до 11. С точно пет държавни линейки разполага областния център – Бургас, посочва краткият отговор на здравното министерство. Стигнахме до ведомството, защото от Спешната помощ на най-растящия през лятото областен град, отказаха да дадат информация. Нещо повече – насочиха ни към столицата. В разговори с кметове, наематели на плажове и отговорни институции стана ясно че две министерства знаят точната бройка екипи и линейки – Здравното и на туризма. Другите са доброволци. Само с по един специализиран автомобил се обслужват курортните селища в общините Созопол, Поморие, Царево и Приморско, където работи един екип – долекарски. Там общината сама опитва да се справи с проблема. Местната влас поема 80% от разходите на спешната помощ, обясни кметът на Приморско Димитър Германов:

„Община Приморско е закупила линейка. Предоставили сме я на Спешна помощ, за да я използват. Ние даваме пари и за заплатите на шофьорите, които обслужват тази линейка. Отпускаме средства и за цялата материална база, така че обезпечаваме 80% от средствата, необходими за спешната помощ. Има моменти, в които се налага да се изпращат и линейки от съседни общини. Няма как една линейка да е достатъчна, но правим каквото е възможно.“

През лятото, когато е пикът на спешните случаи, има райони, които остават без лекарска помощ, тъй като медиците не смогват да се отзоват на всички сигнали. Зависи на колко сигнала реагират медиците. Така например, през миналата година на к-г „Нестинарка“ край Царево 67-годишен мъж получи сърдечна криза и почина, недочаквайки спешната помощ. По същото време единственият медицински екип реанимира друг човек, на друг плаж. След инцидента от здравното министерство командироваха два допълнителни екипа – от Ямбол и Сливен. Днес в общината с най-голяма брегова ивица – Царево, работят 3 линейки, обясни кметът на Царево Георги Лапчев:

„Имаме медицински център, който общината дофинансира, за да може той да функционира. Задължение на наемателите на плажовете е да имат медицински екип. Имаме три линейки в Царево, които обслужват територията от Приморско до Резово. Миналата година осигурихме нощувките за медиците. Това не е наш ангажимент. Правим го от чисто човешка гледна точка, защото човешкия живот е най-важен.“
За медицинските пунктове по плажовете се грижи Министерството на туризма, което вече е започнало проверки. Изрядни ли са концесионерите ще стане ясно до дни. А относно линейките, областният управител на Бургас коментира накратко:

„При мен не е постъпвала информация за линейките по Черноморието. Не сме провеждали срещи по темата преди началото на сезона.“

Вече споменахме 11. Единадесет линейки обслужват морските курорти от Обзор до Резово. Всички останали до 97 са частни, ни съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Голяма част от тях работят в Слънчев бряг. Тарифите им са различни, според състоянието на пациента. Плаща се на ръка – по около два лева за всеки изминат километър до лечебното заведение. Ако в линейката се качи и реаниматор сметката скача двойно. Бармани, сервитьори и администратори пък работят на твърд хонорар за частните клиники в курорта, съобщи пред Дарик председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов. По думите му, при повикана линейка, сезонните работници прибират по 50 лева. Линейките са в движение 24 часа в денонощието:

„Ако управител или сервитьор позвъни да се изпрати линейка, медицинският кабинет плаща на този човек 50 лева. Аз съм потресен от всичко онова, което в негативен аспект, става при нас.“

За Дарик от здравното министерство съобщиха, че към момента не се предвижда осигуряването на допълнителни екипи по Южното Черноморие. А помощ за спешна помощ и това лято по морето ще има, ама друг път, само ако се наложи.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.