НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Доц. Жана Казанджиева: Хората с бръснати глави трябва да ползват слънцезащитен крем и в града

20.06 | 19:20

| Димитър Панев

Снимка: Евродерма

Доц. Жана Казанджиева

Мъж с бръсната глава през лятото трябва да нанася слънцезащитен крем дори и в града. Факторът, достатъчен, за да ни предпази от слънчеви изгаряния в градски условия, е тридесети. Това информира в ефира на Дарик един от най-добрите дерматолози у нас доц. Жана Казанджиева от Клиниката по кожни болести в столичната Александровска болница. Тя допълни, че редица кожни заболявания се причиняват от стрес и сред тях е късното акне, появяващо се при жените, на възраст между 20 и 35 години.

Кои са по-опасните патологии във Вашата специалност, освен кожният рак?

Да, разбира се, най-тежък е меланомът, но той е един от най-тежките тумори в общата патология, а не само при кожните болести. Има обаче и много други заболявания, предимно в групата на автоимунните, какъвто е например лупусът, които са също много тежки за лечение. Разбира се, говорим за опасни заболявания, но нека не забравяме, че едно хронично страдание като хроничната екзема, ортикарията или атопичният дерматит също може да доведе до сериозно понижаване на качеството на живот. По същия начин действа и псориазисът. Тези заболявания могат да доведат до същите кожни и психични страдания, които има и при тежката патология. Тоест, не става въпрос само за тежък тумор, става въпрос за това, че кожните болести са хронични и те изискват една непрекъсната грижа от дерматолог.

Можем ли да търсим като причинител на кожен проблем стреса? Чувал съм го за себорея.

Точно така. Себорея, акне, различните невродермити, червеният кожен лишей, всички те в по-голяма или по-малка степен са свързани със стреса. Теорията е сравнително проста за обяснение – стресът вдига нивото на тестостерона, от своя страна тестостеронът води до хиперсекреция на мастните жлези и оттам акнето и себореята се влошават. Особено това важи и за т.нар. възрастово акне, което засяга жени, минали тийнейджърска възраст. Това са жени на възраст между 20 и 35 години, които имат някакви хормонални отклонения или които работят в голям стрес, състезавайки се с мъжете, да кажем с усмивка. Това, на свой ред води до същия затворен кръг – по-високо ниво на тестостерона, по-голяма секреция на мастните жлези – оттам вече се завърта целият патологичен кръг на неприятното възрастово акне, което засяга предимно долната половина на лицето с единични и големи възли, които стоят дълго време. Естествено, в тази възраст, която е най-красивата за жената, тези възли причиняват чисто психологически проблем.

Всяка година провеждате кампания „Евромеланома”, насочена срещу най-опасния кожен рак. Тази година беше на 17 май, има ли някакви предварителни резултати?

Всъщност, Българското дерматологично дружество прави две кампании – „Евромеланома,” която профилактира кожния рак, и другата е за профилактика на кожни алергии, която е през ноември. Започвайки с „Евромеланома,” която вече е зад гърба ни – сравнително малко бяха случаите, съмнителни за меланом, но за сметка на това бяха много случаите, съмнителни за базоцелуларен карцином. Той е по-слаб, условно казано, но е един тумор, който е на границата между доброкачествените и злокачествените. Той не дава метастази и не заплашва живота, но трябва да се отстрани, защото може да се превърне в голям проблем. Той постепенно с годините увеличава размерите си и разяжда околната тъкан. Наричали са го „гризяща язва” в миналото. Така че базоцелуларният карцином като цяло е приоритет не само на българската дерматология. В момента в Европейския съюз има една много голяма кампания, която се провежда със съдействието на Европейския парламент и е свързана с профилактика на професионалния кожен рак. Това е базоцелуларен карцином, който се развива при хора, прекарващи много време на открито – това са предимно земеделците, строителите, моряците. Големите инициатори на тази кампания бяха нашите съседи – румънците. В Румъния е много развито земеделието и бе установено, че хората, които работят на полето, нямат навика да се обръщат към дерматолог, а силно са изложени на слънце. Особено по гърба, където не се вижда, този тип тумори са сравнително чести. Така румънците бяха първите, които повлякоха крак. Ние пък бяхме първите, които повлякохме крак в кампанията за козметична безопасност и кожни алергии, защото тя също е много важна днес, когато алергените ни заобикалят отвсякъде. Инфекциозните причинители намаляват, но за сметка на това алергените се увеличават.

Винаги ли кожният рак е видим?

Да, дерматолозите имаме едно предимство, което другите медицински специалности се опитват да си създадат с редица уреди, с които оглеждат стомах, черва, бели дробове и т.н. Нашата специалност има това предимство. Още от древността ние виждаме това, което е върху кожата. Ако не видим промяна в цвета, ще видим промяна в дебелината, формата, релефа и други. Въпреки това обаче се оказа, че една нова техника вече стана любима на колегите ми и на мен – това е дерматоскопията, която с един прост апарат, наречен дерматоскоп, и с едни задълбочени познания в науката вече ни дава възможност да погледнем и под повърхностния слой на кожата и допълнително да си помогнем с диагнозата.

Трябва ли, както на плажа, така и в града да се ползва слънцезащитен крем, когато например един мъж е с бръсната глава?

О, да, разбира се. И е много важно, защото тази глава е пряко изложена на слънчевите лъчи. Много често тези немеланомни тумори, за които говорихме, са точно в тази област – зад ушите, на челото, там, където слънцето грее много силно. Същото важи и за врата, когато той не е покрит от косата или яката на ризата.

В града обаче забравяме за подобна слънцезащита...

Да, забравяме, защото смятаме, че в София ние не се разхождаме през цялото време из града. Ние влизаме в офиса, на работното място, излизаме обратно и е естествено да забравяме за фотозащитата, за съжаление. Нея трябва да я има, особено през лятото. В града можем спокойно да си позволим фактор 30. Няма нужда да сме с фактор 50+, нека него си го пазим за морето и планината. Фактор 30 е т.нар. градски фактор, който позволява ефективно да се запазим от слънцето в условията на нашия ежедневен живот. Естествено, идва лято и нека се зарадваме на слънцето, защото то много помага, носи синтез на витамин Д, пази костната ни плътност. Нека обаче не забравяме, че кожата не е за един ден, а за цял живот, така че много, много трябва да се грижим за нея.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.