НОВИНИ

Значимост на болничните мебели: Създаване на уютна и безопасна среда за пациентите 17.10 16:27

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Още новини

Тестваха успешно лекарство срещу СПИН, измислено от българин

03.02 | 20:04

| Димитър Панев

Снимка: Димитър Панев, Дарик радио

Димитър Савов

Лекарство срещу СПИН, измислено от българин, е преминало успешно клинично изпитване върху 31 пациенти в столичната Инфекциозна болница. Това разказа пред Дарик радио човекът, който финансира създаването на медикамента – Димитър Савов. Лекарството е изградено от имунни клетки от прасе и атакува вируса на ХИВ в лимфните възли като същевременно повишава функционалността на имунитета на заразения. Странични ефекти до момента не са констатирани, добави още Савов.

От колко години правите опити да създадете лекарство срещу СПИН?

Нашата компания се занимава с патентоване на животоспасяващи лекарства. Имаме пет патента – за лечение на ХИВ/СПИН, за рак и ракови клетки, за ревматоиден артрит и също – за хроничен хепатит B и C. Всичко това е създадено на база на имунни клетки от прасе плюс ензими, но не е толкова лесно, колкото звучи. То е плод на един 30-годишен труд на български лекар, който още преди 10 ноември (бел ред. 1989 г.) в "Антибиотик"-Разград имаше най-модерната лаборатория в Европа. Още тогава той направи първите ракови лекарства. След 10 ноември това беше разрушено много бързо, самият лекар - д-р Жабилов, остана без лаборатория и без нищо. Аз помогнах да се установи в САЩ, там организирахме лаборатория и продължихме с научноизследователската дейност.

Какво се случва днес?

Сега за първия патент, който е за лечение на ХИВ/СПИН, сме преминали първите три фази, Очаква се последната четвърта - разрешение за масова употреба. Третата фаза - клинично изпитание върху пациенти, болни от ХИВ/СПИН, проведохме на територията на Инфекциозна болница в София. Резултатите, доказани с най-добрите научни методи в света, са изключително добри. Лекарството е съвместимо с всички антиретровирусни терапии в момента и ги подпомага в посока за увеличаване на имунния статус и понижаване на вирусния товар. Изпробвали сме го също така върху няколко пациенти самостоятелно и също даде много добри резултати.

Не си противодейства с антиретровирусната терапия, така ли?

Напротив, комбинирано с нея, дава много добър резултат. Защото тези терапии атакуват и снижават вирусното натоварване в кръвта, докато нашето лекарство пък атакува вируса и в депата, и в лимфните възли, а също така и повишава всички имунни клетки. Така че съвместимостта със съвременни антиретровирусни терапии е 100 %. Не се установиха никакви странични ефекти по време на цялото клинично изпитване върху 31 пациенти. Всичките съпътстващи инфекции при болните изчезнаха, а се забеляза значително увеличаване на цялата група имунни клетки, както и на най-важната CD4 клетка. Тази клетка се смята за атакуемата от вируса на ХИВ. Другите имунни клетки нямат мембрана, те нямат вход, в който вирусът да може да се реплицира. Той атакува само CD4 клетките. И се смята, че, когато блокираме възможността вирусът да влиза в CD4, ние сме блокирали развитието на болестта и вирусът няма среда, в която да живее. Нашето лекарство прави именно това – активирали сме един корецептор към тази клетка CD4 и той блокира точно този протеин, тази стрела от вируса, която пронизва клетката. Иначе също така, тъй като сме наблюдавали и останалите имунни клетки, установихме, че при тях има увеличение, което е много важно. До този момент всички препарати, които са на химически принцип, помагат и снижават вирусния товар в кръвта, но в депата, в лимфните възли той се запазва. Затова изходът при повечето пациенти е смъртен. Решаването на проблема с унищожаването на вируса в депата, в лимфните възли, ще даде напредък в две посоки – първо пълно изцеление и второ – възможност човек да води нормален живот. Но това сега не мога да го кажа 100%, защото предстои доста сериозно научно проследяване именно в тази област. Ще трябват години, за да сме абсолютно убедени, защото не можем без да сме напълно сигурни, да дадем свобода на мислене на пациентите в тази посока.

А какво предстои да се случи с конкретния медикамент сега?

Подготвяме производството на препарата. Подписали сме договор с една американска фабрика в „Калифорния” да произвежда лекарството за този район. Подготвяме обаче и една малка фабрика тук, в България, защото, в крайна сметка правата за производство и разпространение сме ги прехвърлили на българска фирма. Направили сме го с една цел – тъй като лекарят е българин, хората, които участваме в проекта и го финансираме, основно сме българи, смятам, че едно такова научно откритие трябва да запази своя родолюбив характер. То ще даде едно самочувствие, ще има и много голям икономически ефект при условие, че лекарството се произвежда тук и се експортира. А болестта СПИН е много силно разпространена и е голям бич. 34 милиона са в момента пациентите в света, но например в една република в Южна Африка официално има 7 милиона души, болни от СПИН, а неофициално – над 22 млн.

Има хора, които със сигурност не знаят, че са заразени.

Да, и мисля, че това лекарство ще е още една крачка към решаването на този проблем.

Какво предстои занапред? Имахте и друго лекарство...

Предстои и вторият патент за лекарство, което сме изпробвали на много доброволци. То е насочено основно срещу срещу пет вида рак – на матката, на простатата, на дебелото черво, на панкреаса, както и на кръвта. То е ориентирено специално срещу вирусния рак. Има едно американско изследване, което твърди, че над 40 % от случаите на рак са на вирусна основа, а сега се появиха други изследвания, според които 100% от раковите заболявания са на вирусна основа, примерно при рак на матката – папилома вирус. И нашите лекарства атакуват първопричината – вируса, а междувременно с това - и туморните маркери.

Цялото интервю с Димитър Савов можете да чуете в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.