НОВИНИ

Значимост на болничните мебели: Създаване на уютна и безопасна среда за пациентите 17.10 16:27

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Още новини

До 90% е орязването на леглата в частните и общинските болници

07.06 | 15:44

| Димитър Панев

sxc.hu

Орязването на болнични легла в частните и общинските лечебни заведения, в резултат от реформите на здравния министър Петър Москов, е от 20% до 90%.

Това съобщиха от организациите, които представляват тези болници.

Подкрепени от пациентски и неправителствени организации, директорите на лечебните заведения са единодушни, че резултатът от тази реформа ще затрудни достъпа на пациента до лечение и ще увеличи драстично частните разходи за здраве.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването прогнозират, че много от общинските болници в България ще фалират до края на годината. От Федерация „Български пациентски форум" пък определят политиката на Москов като геноцид спрямо българския народ.

След първи април, по новите правила, според които Здравната каса заплаща, леглата на общинската болница в Севлиево са орязани с 51%. Частната АГ болница „Свети Лазар" в столицата пък е орязана с цели 84%, информира д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници и директор на столичната болница „Св. Богородица":

„В болницата, която аз ръководя, с хирургия от второ ниво компетентност, където са назначени 7 специалиста, оставят едно легло. Седем специалиста ще обслужват 1 пациент. Всичко това ще доведе до закриване на болници, каквато очевидно е целта".

Закриването на болници пък, от своя страна, ще затрудни лечението на пациентите и ще увеличи личните им разходите за здраве, добавя д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването:

„Разликата между частните и общинските болници е, че общинските нямат алтернатива за населението в съответния регион и това болно лимитиране, което се получава, дори да не ги затвори - макар че по наша оценка голяма част от тях може би ще бъдат затворени тази година ако се спазват стриктно новите лимити, които им се налагат - но дори да не ги затвори, силно ще затрудни достъпа на населението до медицинска помощ," прогнозира д-р Кацаров.

С тезата е съгласен и председателят на Федерация „Български пациентски форум" Иван Димитров:

„Тези, които нямат пари, те ще останат крепостни пациенти. Те няма да могат да мръднат никъде другаде. Там, където не могат да стигнат до лечение, просто ще измират като кучета. Това е ефектът от "сериозната" реформа на министър Петър Москов. Срещу нас се води абсолютен, съзнателен геноцид," категоричен е Димитров.

Към момента законовите промени на Петър Москов, които въпросните организации са атакували в съда, са 27. Националната здравна карта, изготвена по идея на министъра, също е в Конституционния съд, като предстои да бъде разгледана на 28-и юни.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.