НОВИНИ

3 начина за по-бърз растеж на косата 27.01 11:49

Кога сърцебиенето е болест? 19.03 19:41

Проф. Константинова: По време на инфекция не трябва да се разрушава контролът на диабета 13.11 19:37

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Още новини

Д-р Димитър Христозов: Правилното хранене предпазва от хемороиди

20.11 | 18:04

| Димитър Панев

Най-важното, което трябва да правим, за да се препазим от хемороидална болест, е да се храним правилно. Най-важното е да се приемат изключително големи количества растителна храна, да има фибри в храната, да се ядат плодове и зеленчуци, да се избягват сухите храни, т.нар. джънк фуд, така че да не се допуска запичане при пациентите – това е най-големият бич тук. Съветите отправи в предаването „Най-добрите лекари” по Дарик радио д-р Димитър Христозов, който завежда отделение Проктология в Медицински център "ОН КЛИНИК". Какви са възможностите за превенция през есенния период, четете в следващото интервю:

Здравейте, докторе, нека припомним на нашите слушатели и читатели, какво представлява хемороидалната болест?

Хемороидалната болест е едно доста разпространено заболяване, най-вече при възрастните пациенти. За съжаление обаче напоследък се среща и при деца. Хемороидите са вътрешни и външни анални образувания, които са изпълнени с милиони съдове. Най-вече вътрешните хемороиди, тъй като са покрити с лигавица и при самото изхождане излизат от ануса, много лесно могат да се пукнат и да кървят. Това е най-честият симптом, който се вижда от пациентите и ги плаши.

Как върви месецът за превенция на хемороидалната болест, отзовават ли се пациенти при Вас?

Изключително е голям интересът, защото сме в месец на превенцията. Има доста голям брой записани пациенти, които идват не само за преглед, а и за започване на лечението, тъй като, когато открием заболяването, то трябва и да се лекува.

Един пациентски въпрос към Вас, докторе, слушател посочва, че има извършена операция преди 5 години, но отново има проблеми, какво може да се направи?

За съжаление хемороидите могат да се появят в бъдеще, но това няма да са същите, които са премахнати, а ще са нови. Те обаче ще дадат подобни оплаквания. В такъв случай трябва да се направи преглед, за да се установи дали това е така. И тъй като е правено оперативно лечение, може да се направи впоследствие неоперативно отстраняване, за да може пациентът да бъде излекуван по много по-лесен начин, отколкото първия път.

В кой стадий могат да се премахват безоперативно хемороидите?

Принципно – до трети стадий. При вътрешните хемороиди, които са основният болестен процес, има четири стадия. Четвъртият, последен стадий не е подходящ за неоперативно лечение, тъй като хемороидите са огромни. В първия стадий те са твърде малко, не дават съществени оплаквания и обикновено ги оставяме за наблюдение. Във втория стадий ако хемороидите създават повече проблеми – кървят и се възпаляват – тогава се прави неоперативно лечение. В третия стадий, който е най-честият, вече симптомите са доста чести и пациентите са много затормозени от заболяването, тогава почти винаги се налага лечение и тогава е най-удачен този неоперативен способ.

Още един пациентски въпрос към Вас – лекарят ми каза, че страдам от фисури, това вид хемороиди ли са?

Не. Фисурата е също анално заболяване, но не е хемороиди. Фисурата е цепковидна раничка на най-тесната част на ануса, където е сфинктерният мускул, но е тясно свързана с появата на хемороиди. Обикновено при пациентите, които страдат от подобни заболявания, всичко започва от хемороидалната болест. И, когато тя не се лекува в продължение на дълги години, като най-често усложнение се получават тези фисури, основно при твърди изпражнения, при запек.

Как се осъществява изследването?

При нас, освен стандартен преглед с оглед и опипване с пръст, правим и оптично изследване – аноскопия – за половин минута, без да има болка, с оптика гледаме последните осем сантиметра от аналния ръб навътре, за да преценим дали става въпрос за хемороиди, дали – за фисури или за някакви други заболявания.

Може ли, чрез него да се диагностицира и рак на дебелото черво?

За съжаление имаме и такива случаи. Но това разграничаване е много важно, защото ракът на дебелото черво изисква вече съвсем друго лечение. Симптомите могат да бъдат близки, а и пациентите не са лекари, за да разберат сами за какво става дума.

Отново пациентски въпрос – трябва ли да има кървене, за да се потърси лекар?

При хемороидите, както споменах, най-честите симптоми са кръвоизливите. Имали сме обаче и немалко случаи, при които хемороидите са много напреднали и много големи, а пациентът не съобщава да забелязва кръв. Тоест, всякакви други оплаквания като неясен дискомфорт, чувство за чуждо тяло, издуване или наличие на слуз, също трябва да водят пациентите към лекар, за да се направи преглед.

Какво представлява неоперативното лечение?

Неоперативното лечение на вътрешните хемороиди в "Он Клиник" се провежда вече от 11 години. Опитът е огромен, 24 000 пациента са преминали през софийския клон, още 12 000 – във Варна и в Бургас. Какво представлява – поставяме по един латексов пръстен на всеки един от вътрешните хемороиди за една секунда. Няма болка, тъй като се ползва автоматична апаратура. Пръстенът остава на самия хемороид и го умъртвява. В период до една седмица, без пациентът да усети нищо, по време на една дефекация хемороидът, заедно с пръстенчето пада и изчезва завинаги.

Ако пациент има хемороиди, но няма болка, трябва ли те да се премахнат?

Хемороидите болят единствено ако се възпалят. Особено в тежки възпалителни кризи болките са огромни и пациентите излизат от строя. Не трябва да се стига дотам, че да има болки. Ако пациентът има кървене, има дискомфорт, някакви издувания, трябва по-навреме да се потърси помощ. Когато са възпалени хемороидите ние не можем да проведем неоперативното отстраняване, трябва да се чака да се успокоят кризите, да няма болки, за да предприемем подобно лечение.

Може ли методът, за който говорим, да се прилага и на деца?

Може. Имаме няколко деца на 9 – 10 години с кървящи хемороиди, на които поставихме такива пръстени, тоест – проведохме неоперативно лечение, а успехът беше много добър.

Колко време трае възстановянането?

При неоперативния метод всичко става без болка, бързо, пациентът стои доста кратко на манипулационната маса, целият престой, включително разговорите, е от порядъка на 20 или 30 минути. След това пациентът може да си тръгне, може да шофира колата си, може да отиде на работа, може да се разхожда. Самото възстановяване е леко. Първата вечер единствено може да има известен дискомфорт – до леки болки – които преминават със стандартни обезболяващи. В крайна сметка лечението минава леко и незабележимо. В момента в "Он Клиник", до края на ноември, който е акцент в профилактиката на хемороидалната болест, предлагаме 50 % отстъпка от цената на прегледа. Има още десетина дни, в които пациентите могат да се възползват и да ни посетят.

Има ли риск след този метод хемороидите да се появят отново?

След време, след оперативното лечение могат да се появят нови, но те няма да са същите, които сме отстранили. И тук е много важна профилактиката. Ние информираме всички пациенти по отношение на това какво трябва да се направи, за да не получат в бъдеще същите или нови заболявания.

Кои са усложненията ако не се лекува хемороидалната болест?

Едното вече го споменахме – това са възпалителните кризи, които са много тежки. При някои пациенти може да се получат значими кръвоизливи, да се стигне до спешен прием в болница и до кръвопреливане. Другото усложнение е появата на фисура, от която да се получи гнойник, а той изисква задължително оперативно лечение.

На финал ще Ви попитам как да се предпазим от хемороидалната болест?

Най-важното от всичко е правилното хранене. За нас специално за хемороидите е най-важно да се приемат изключително големи количества растителна храна, да има фибри в храната, да се ядат плодове и зеленчуци, да се избягват сухите храни, т.нар. джънк фуд, така че да не се допуска запичане при пациентите – това е най-големият бич тук. Следващият фактор са физическите натоварвания – тези работници, които практикуват физически труд, както и тези, които посещават фитнес и тежки спортове. Трябва да се пазят пациентите от люти храни, от прекаляване с алкохол, червеното вино също може да създаде неприятности. Другият фактор е наследствената предразположеност, която не можем да променим. Всичко друго можем. Има професии, които са по-рискови за хемороидалната болест – това са професиите със силови натоварвания. Седенето със сигурност е рисков фактор, но той не е толкова силен. То, по-скоро предполага консумация на по-суха храна, откъдето идва запекът. Така че всякакъв тип офис професии – IT специалисти, счетоводители, банкови служители и всички, които стоят дълго, трябва да използват всяка възможност да ходят – дори вътре в офиса – а съответно и да прецизират храненето си, така че да не се допуска запичане.

Интервюто с д-р Димитър Христозов можете да чуете в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.