НОВИНИ

Българи създадоха приложение за връзка между лекари и пациенти 05.06 19:21

Проф. Лисичков: Проучват се генетични терапии за пълно излекуване на хемофилията 17.04 18:36

Спешна дарителска кампания за респиратори за Александровска болница 20.03 16:20

По-трудно е да се върнем към нормалните килограми от това да не допуснем повишаването им 06.03 15:59

Проф. Цветалина Танкова: 50% от хората, които са с диабет, продължават да не знаят това 31.01 17:08

Осем лекарства за онкологични и хематологични заболявания липсват у нас 22.10 16:45

Д-р Желю Димов: В Северна България няма нито един лицево-челюстен хирург 21.10 11:29

Спряха от пазара лекарства срещу киселини и язва заради съмнение за опасна съставка 08.10 18:10

Медицинските сестри отново на протест, според Ананиев исканото възнаграждение не може да се изпълни 04.10 19:23

Безплатни прегледи за рак на гърдата в 10 болници 04.10 19:21

Още новини

Д-р Веселин Даскалов: Пациенти се отказват от очни операции, защото нямат пари за импланти

27.11 | 10:26

| Лили Ангелова

Sofia Photo Agency

Десетки пациенти с тежки очни заболявания не могат да се лекуват, защото здравната каса не заплаща консумативите за операциите. Това съобщи в предаването „Най-добрите лекари” д-р Веселин Даскалов, един от най-добрите очни хирурзи в България. Става въпрос за пациенти с диагнози като катаракта и глаукома. Ето какво още каза д-р Даскалов пред водещата Лили Ангелова:

Водещ: Известен сте като най-бързия очен хирург в България, какво се крие зад това?

Д-р Даскалов: Това е един хубав комплимент, който приемам с усмивка, защото винаги си задавам един риторичен въпрос – да не би бързината да е за сметка на качеството, но тук не стоят така нещата. Да, един от бързите съм, дали съм най-бърз това не е най-важно, но съм един от обемните хирурзи. Хирурзите, които извършват доста операции дневно. Стигали сме до 15 до 20 операции на ден и не всичките леки. В това се изразява мотото, че ние можем да извършваме доста операции в рамките на един работен ден.

Водещ: Много хора изпитват страх да се подложат на хирургична операция на очите, колко голям е рискът при тези операции?

Д-р Даскалов: Ако говорим по принцип за очните операции, сред тях има много рисковани. Но ако вземем катарактата например, бих казал че в България този проблем е 90% решен. В последните 15 години тук технологиите напреднаха страшно много. На всеки 5 години се сменя не само софтуерът на машините, а машините като цяло. В момента в моя център аз съм получил най-новата машина на една от новите офталмологични фирми, с която правя катарактата. С нея вече сме не само по-бързи, но тази машина ни дава изключително качествено извършване на операциите. Всичко е под контрол и възможността за грешка от страна на хирурга е минимализирана.

Водещ: Увеличава ли се броят на хората, които страдат от очни заболявания?

Д-р Даскалов: Принципно да, но не можем да кажем, че се увеличава броят на заболелите, а по-скоро се увеличават възможностите на диагностиката, което води до ранното откриване на много заболявания. Например през последните години се проведе една масирана кампания за профилактика на глаукомата, което доведе до откриването на много такива заболявания.

Водещ: Какви са симптомите на глаукомата?

Д-р Даскалов: В България има 80 000 глаукомноболни. Много са факторите, които водят до атрофия на зрителния нерв, основният фактор е очното налягане. Но само в 70% от случаите, в останалите 30% ние имаме глаукома с ниско налягане. Тоест, въпреки че налягането не е толкова високо, имаме атрофия на зрителния нерв и загуба на зрението. Това е т.нар. прицелно, таргетно очно налягане, тоест за този зрителен нерв това налягане е високо. Нормалното очно налягане е между 14 и 21 мм живачен стълб, измерено по методите, с които мерим към момента. При глаукомноболните се стремим да подържаме очно налягане под 20 мм. Що се отнася до симптомите, тя е безсимптомна болест. Много често и обикновено глаукомата се открива съвсем случайно, когато пациентът закрие едното си око и открие, че с другото вижда по-слабо. Първото нещо, което му идва наум, е не глаукомата, а пердето. И обикновено се подценява този въпрос, защото пациентът не отива веднага на лекар, а си казва това ще почака. А това е моментът, в който задължително трябва да отиде на лекар и да установи дали това е перде, глаукома или пък е нещо друго.

Водещ: До каква степен е лечима глаукомата?

Д-р Даскалов: Малко е трудна ранната диагностика на глаукомата. И затова, за да се застраховаме, има един постулат, че от очни капки никой не е ослепял, но без капки много са ослепели. Затова още с едно първоначално гранично очно налягане ние започваме веднага медикаментозно лечение на това налягане, без да сме сигурни, че го има. Има една хипердиагностика в момента, която се забелязва, но по-добре с капки, отколкото без капки. Нистина ние лекуваме глаукомата и е хубаво да я диагностицираме навреме, но по-важното е след като я диагностицираме да я лекуваме правилно. Ние сме хванали, да речем че едното око е ослепяло, но ако другото око не го лекуваме правилно и то си отива. А с лечението ние не можем да възстановим загубеното, тоест ние не можем да възстановим зрителния нерв, но можем да го запазим на това ниво, на което е в момента. Затова ние наричаме глаукомата “тихия крадец”, “тихия убиец”.

Водещ: Как стой въпросът с глаукомата при децата?

Д-р Даскалов: За съжаление имаме вродена глаукома, което е някъде 0.05% от популацията. 30% наследственост има при нея. При децата най-честото лечение е оперативно.

Водещ: Защо родители на деца с това заболяване много често набират средства за лечение в чужбина?

Д-р Даскалов: Операциите за глаукома по принцип са с 5-годишен срок за успеваемост. И при това заболяване започна много често да се говори за импланти. В България вече имаме 3 или 4 импланта, които се поставят при глаукома. Има ги на пазара, но те са безумно скъпи- от 400 до 2000 лв. НЗОК не ги покрива, така че пациентът ги заплаща. Много често пациентите с глаукома са от малцинствата. Освен това имахме проблеми с анестезията при малките деца. По принцип колегите бягат от лечение на деца.

Водещ: Толкова ли много деца страдат от това заболяване, че НЗОК не може да поеме техните импланти?

Д-р Даскалов: Не, вродените глаукоми не са чак толкова много. Мисля, че годишно някъде около 100 или 200 се оперират. Така че това вече е въпрос на борба с касата, с МЗ, както от страна на лекарите, така и с пациентските организации.

Водещ: Поема ли НЗОК поне имплантите на хората с катаракта?

Д-р Даскалов: Това е един много важен и злободневен въпрос, който се задава ежедневно повече от 10 години, откакто съществува НЗОК. Тази здравна каса, начинът, по който се развива, според има за цел да унищожава здравеопазването. За последните четири години пътеките, които се заплащат в областта на офталмологията, са намалени два пъти с по 20%. Това е безумие, това е един геноцид по отношение на зрението на болните. Имплантите никога не са били поемани от здравната каса. Затова тя е длъжна на българския пациент и би трябвало в най-скоро време те да влязат в цената на пътеката.

Водещ: Имал ли сте пациент, отказал се от лечение поради невъзможността да заплати за имплант?

Д-р Даскалов: Всекидневно имаме такива пациенти. Ние правим различни инициативи, в които по някакъв начин стимулираме слабозрящите, като им намираме импланти, къде като мостри от фирмите, къде като дарения от различни фондации. Правят се такива волни пожертвования, но това не е решение на проблема.

Водещ: Ако имахте властта да промените здравната система в Бълария, с какво бихте започнал?

Д-р Даскалов: Със смяна на финансовия министър. Досега нито един от предишните правителства не е бъркал толкова много във финансите на НЗОК и не е ощетявал толкова много здравеопазването. Мисля, че тук господин Дянков би трябвало да си вземе бележка и следващата година да преразгледа финансовите показатели на НЗОК, тъй като това, което правят в последните няколко години, не е сериозно по отношение на здравеопазването.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.

 

© 2012 - 2015 Всички права запазени.