НОВИНИ

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Проф. Елисавета Наумова: Не се самолекувайте с имуностимулатори 03.05 15:22

Все повече интелигентни родители не имунизират децата си 25.04 18:26

Жена почина в болница, защото не успя да доплати за лечението си 25.04 17:33

За няколко живота повече... 20.04 18:30

Проф. Ковачев: Все повече са хората с репродуктивни проблеми 28.03 16:33

Проф. Николай Габровски: Спецификата на "Пирогов" трудно върви с финансова ефективност 26.03 15:39

Спират операции на деца в чужбина заради неплатени сметки 26.03 15:16

Прокуратурата влиза в „Пирогов“ и още няколко болници в страната 16.03 17:47

Проф. Иван Стайков: С нарушения на съня се е сблъсквал всеки трети пълнолетен 16.03 17:42

Още новини

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология?

14.05 | 19:14

| Димитър Панев

sxc.hu

Закриват половината от леглата в единствената у нас Клиника по урология и андрология, в която се лекуват мъже с проблеми при оплождането, сочи предварителна информация на пациенски организации. Мярката според тях е предвидена в новата здравна карта на ресорния министър Кирил Ананиев. Пред Дарик пациенти и лекари изразиха притеснението си от факта, че редуцирането на леглата в клиниката от една страна ще увеличи листите на чакащи, а от друга – ще наложи необходимостта хора да се подлагат в чужбина на операции, които към момента се извършват тук. От здравната каса подчертаха, че няма да намаляват дейности по своя преценка, а ще работят спрямо заложените показатели в новата здравна карта.

Информацията, която все още не е потвърдена официално от здравните власти, се отнася до редуциране на дейността на единствената по рода си у нас Клиника по урология и андрология в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ,” съобщи пред Дарик Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”.

„Слуховете в българското здравеопазване обикновено се превръщат в реалност. Искат да намалят наполовина една от най-добрите клиники по специалността си в България. Тоест 50 % от българските мъже, имащи нужда от такова лечение, няма да имат възможност да го получат”.

Последствията от едно редуциране на леглата в клиниката ще са много, допълва доц. Валентин Владимиров, специалист по урология в болницата.

„Не мога да кажа дали ще стане, но изхождайки от това, което чувам наоколо, е много вероятно да стане. Първо, ние правим една уникална операция, свързана със стеснение на пикочния канал. Замества се част от канала с част от лигавицата на устната кухина – това е нещо, което не се прави никъде другаде в България. Един много скъп метод, който струва между 20 и 30 000 евро в чужбина, а в България не струва нищо. Второ, тази мярка определено ще доведе до листа на чакащите. Такава сега има, но тя е в рамките на седмица до две. Третото е, че ще доведе до задлъжняване на самата болница. Когато ти имаш един брой легла, но здравната каса започне да заплаща за половината от тях, другата половина как ще се издържат? Тоест, този лимит, който се въвежда, започва веднага да играе своята роля,” допълни доц. Владимиров.

От здравната каса обясниха за Дарик, че няма да закриват легла или да създават предпоставки за листи на чакащи пациенти. От институцията обаче ще се съобразят със заложеното в здравната карта, когато сключат новите договори с болниците.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.