НОВИНИ

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Проф. Елисавета Наумова: Не се самолекувайте с имуностимулатори 03.05 15:22

Все повече интелигентни родители не имунизират децата си 25.04 18:26

Жена почина в болница, защото не успя да доплати за лечението си 25.04 17:33

За няколко живота повече... 20.04 18:30

Проф. Ковачев: Все повече са хората с репродуктивни проблеми 28.03 16:33

Проф. Николай Габровски: Спецификата на "Пирогов" трудно върви с финансова ефективност 26.03 15:39

Спират операции на деца в чужбина заради неплатени сметки 26.03 15:16

Прокуратурата влиза в „Пирогов“ и още няколко болници в страната 16.03 17:47

Проф. Иван Стайков: С нарушения на съня се е сблъсквал всеки трети пълнолетен 16.03 17:42

Още новини

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България

09.05 | 17:39

| Пламен Петров

Снимка: Медицински университет, Варна

Доц. Валерия Калева

Около 2.4 на сто от българите носят в себе си гена на таласемията. В Южна България обаче носителите на таласемичен ген са повече от тези в Северна България. Това разкри пред Дарик доц. Валерия Калева, ръководител на Специализираната детска клиника по клинична хематология и онкология във варненската университетска болница „Св. Марина".

В Бургас например пациентите с таласемия са повече от тези във Варна, въпреки по-малкото население на южния град, отбеляза доц. Калева, която е и председател на работна група по таласемия към Българското медицинско сдружение по хематология.

Таласемията е рядко генетично хематологично заболяване, дължащо се на намален или липсващ синтез на хемоглобин в организма, водещо до тежка анемия. Името произлиза от старогръцки и се превежда “море в кръвта“ (таласо означава море). Този вид анемия се среща по-често в държави около море. По-често това са държавите от Средиземноморския басейн , Близкия и Далечния изток, както и в северните части на Латинска Америка, където навремето е върлувала малария. Заради значимостта на проблема всяка година на 8 май по света се отбелязва Международният ден на таласемията.

Лечението на таласемията е животоподдържаща терапия с кръвопреливане на еритроцитна маса веднъж или два пъти в месеца, посочи специалистът.

Вече няколко години в болница „Света Марина” функционира Център за комплексно лечение на хемофилия и таласемия. Заради успешната му работа, Ценетърът в „Света Марина” и Центърът по хемофилия в Университетската болница в Бон, Германия, бяха удостоени с най-високото отличие на Световната федерация по хемофилия– Twins of the Year 2015.

Доказателствата за все по-успешното лечение на таласемия са не само удължаване на живота, а и подобряване на качеството на живота на болните. Вече има случаи на пациенти с таласемия, които стават родители – нещо, което беше недопустимо през последните 10 години. Последното бебе на жена с тази диагноза се е родило преди 2 седмици.

„Само това е напълно достатъчно да бъдем всички мотивирани и кой с каквото може наистина да помага в подобряване качеството на лечение на тези пациенти”, отбеляза доц. Калева. Тя призова гражданите да бъдат съпричастни и даряват кръв.

Цялото интервю с доц. Валерия Калева можете да чуете в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.