НОВИНИ

Прокуратурата влиза в „Пирогов“ и още няколко болници в страната 16.03 17:47

Проф. Иван Стайков: С нарушения на съня се е сблъсквал всеки трети пълнолетен 16.03 17:42

Д-р Петър Грибнев: Комуникацията между българския хирург и неговия пациент се подобри 09.03 21:04

От септември НЗОК покрива зъбните протези за възрастни хора 28.02 12:40

БЛС: Задълженията на НЗОК към чужди каси крият рискове от здравна катастрофа 22.02 18:36

Д-р Радка Масларска: Родителите не трябва да носят вина за недоносеността на децата си 20.02 19:27

Европейски здравноосигурителни каси се готвят да блокират сметката на НЗОК 16.02 18:21

Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК 16.02 13:18

Джипитата ще ни изпращат в болница по телефона 15.02 18:23

Проф. Григор Горчев: НЗОК да финансира роботизираната хирургия само за лечение на онкоболни 09.02 18:04

Още новини

Лекарствената терапия заема ¼ от разходите на здравната каса

28.02 | 12:44

sxc.hu

Лекарствената терапия заема ¼ от разходите на здравната каса. Очаква се занапред този процент да нараства. Това стана ясно по време на петия национален форум Фарма „Икономика на здравето – новите предизвикателства”, който се провежда с медийното партньорство на Дарик радио.

Той събра на едно място пациентски и съсловни организации, както и фармацевтични лидери, които се обединиха около идеята, че здравеопазването трябва да се фокусира върху пациентите и достъпа до качествено лечение.

Бързо въвеждане на обещаното от редица политици електронно здравеопазване бе сред основните искания на участниците във форума. Като положителен факт те отчетоха наличието на българска система за оценка на здравните технологии, която председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев определи като стройна.

"За новите наистина иновативни молекули, които за България наличието на такава комисия като оценка на здравните технологии, е много добър повод. И в Гърция, която няма оценка на здравните технологии,са си поставили за цел тази година да изградят такава система на оценка. Румънците също", каза проф. Данчев.

По думите му предизвикателствата са все повече в бъдеще. "Напоследък се говори много за т.нар. персонализирана медицина, което е ефикасно и безопасно, отчитайки генотипа на всеки пациент. Но това също би довело до повишаване на разходите. Тук трябва да се търси баланс между иновативната и генеричната медицина, за да не се наруши този необходим баланс в здравните фондове. От година на година увеличаването на парите за лекарства е доста значително, особено пък тази година това, което е предвидено. В момента отговорно мога да кажа, че лечението, тоест фармакотерапията заема около 1/4 от разходите на касата", добави професорът.

Петото издание на форума бе организирано от списание „Мениджър” и Националната пациентска организация.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.