НОВИНИ

Общинските болници излизат на протест 12.01 17:23

Доц. Мая Аргирова за съвременните причинители на изгаряния при децата 22.12 17:30

Проф. Анна-Мария Борисова в ефира на Дарик 15.12 20:10

Мъж почина в коридора на болницата в Първомай, баща му вини лекарите 13.12 18:19

Д-р Илиян Тодоров: Ваксините срещу грип не предпазват изцяло, намаляват рисковете и усложненията 13.12 16:00

Президентът Румен Радев наложи вето на мораториума за нови лекарства 08.12 18:00

Над 150 млади лекари се обучиха как да прилагат резултатите от научните изследвания 08.12 15:42

Проф. Коста Костов: Трябва да заличим последните 25 години и да започнем отначало 10.11 17:45

Доц. Иво Петров: Българите сме прекалено големи индивидуалисти и не сме научени да работим заедно 03.11 13:12

Д-р Мирослав Ненков не е получавал официално предложение да стане министър 01.11 10:12

Още новини

Нови ограничения за онкоболните?

12.01 | 17:20

| Екип на Дарик

sxc.hu

Здравните власти са взели решение да се ограничи броят на болниците, на които ще се предоставят новите лекарства за онкоболни пациенти. Това твърдят пред Дарик лекари от страната, които разполагат с документ, според който проследяването на ефекта от лекарство срещу рак на белия дроб ще се осъществява само в 7 болници у нас.

От Националния съвет по цени и реимбурсиране обясниха за Дарик, че не става въпрос за някаква рестриктивна мярка, тъй като за всяко ново лекарство има отделен списък от лечебни заведения, в които то може да бъде проследявано. От друга страна имало възможност и самият списък да бъде променян при необходимост.

Според решение на здравните власти молекулите за онкоболните ще се предоставят само на определени болници. Така например нова молекула срещу рак на белия дроб ще се проследява само в Онкологичната болница, „Царица Йоанна – ИСУЛ,” „Софиямед,” „Сити Клиник,” „Свети Георги” в Пловдив, „Св. Марина” във Варна и „Георги Странски” в Плевен. Това е регламентирано в документ, с който Дарик разполага. Мярката се явява притеснителна за лекарите, работещи в болници извън този списък.

В коментар по темата председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев обясни, че става въпрос за решение, взето със съдействието на лекари и национални консултанти, което обаче не представлява никаква рестрикция, тъй като списъкът можело да бъде променян.

„За болниците сме се консултирали с националните консултанти, тъй като става въпрос за лекарства предимно в онкологията. Още нещо – след като дадената фирма получи информацията, в кои болници ще се проследява нейната терапия, има право да възрази. Примерно, тя може да допълни, че по нейно мнение в дадена болница има много добри специалисти и тази болница да бъде добавена. Имайте предвид, че става дума за лекарства, които са включени наскоро. И, когато те са минавали оценка на здравните технологии, са декларирали, че таргетната популация е от порядъка на 10 – 15 души. Вие как го виждате да разрешим при една популация от 15 души в проследяването да участват всички болници? То трябва да бъде извършвано във болниците, които имат най-добрите кадри за тази работа и най-добрата апаратура, която определи даден пациент дали е подходящ за дадено лекарство или не,” каза проф. Данчев.

В заключение проф. Данчев допълни, че за всяко ново лекарство списъкът с болници е различен, като за някои от молекулите в него фигурират 10 и повече лечебни заведения.

Първите коментари по темата можете да чуете от управителя на Комплексния Онкологичен център в Пловдив.

Той определи решението на здравните власти като предпоставка за корупция, не в полза на пацентите, и не изключи вероятността да се стигне до протести. 

С д-р Парашкев Цветков разговаря Искра Койчева, коментарът е в звуковия файл.

Председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Кръстев недоумява защо Комплексния онкологичен център в града под тепетата не е включен в списъка с болниците, на които ще бъдат предоставени документите. По думите му центърът е най-сериозното лечебно заведение в сферата на онколечението. По думите му поставянето на диагноза на болните се подценява.

В звуковия файл можете да чуете още от д-р Кръстев по темата, записа го Кирил Кирилов. 

Контакти © 2012 - 2015 Всички права запазени.