НОВИНИ

Общинските болници излизат на протест 12.01 17:23

Нови ограничения за онкоболните? 12.01 17:20

Доц. Мая Аргирова за съвременните причинители на изгаряния при децата 22.12 17:30

Проф. Анна-Мария Борисова в ефира на Дарик 15.12 20:10

Мъж почина в коридора на болницата в Първомай, баща му вини лекарите 13.12 18:19

Д-р Илиян Тодоров: Ваксините срещу грип не предпазват изцяло, намаляват рисковете и усложненията 13.12 16:00

Над 150 млади лекари се обучиха как да прилагат резултатите от научните изследвания 08.12 15:42

Проф. Коста Костов: Трябва да заличим последните 25 години и да започнем отначало 10.11 17:45

Доц. Иво Петров: Българите сме прекалено големи индивидуалисти и не сме научени да работим заедно 03.11 13:12

Д-р Мирослав Ненков не е получавал официално предложение да стане министър 01.11 10:12

Още новини

Президентът Румен Радев наложи вето на мораториума за нови лекарства

08.12 | 18:00

| Димитър Панев

Снимка: Дарик радио, архив

Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето върху мораториума за нови лекарства, който бе приет на второ четене от Народното събрание. В мотивите на държавния глава се посочва, че забраната, гласувана от депутатите, засяга основното право, залегнало в Конституцията, което гарантира на българските граждани достъпна медицинска помощ. От Федерация „Български пациентски форум,” които сигнализираха президента за мораториума с молба да наложи вето, информираха Дарик, че по техни анализи, ако влезе в сила, забраната ще засегне около 712 болни у нас.

Освен, че засяга конституционни права, се оказва, че мораториумът за нови лекарства влиза в противоречие и с редица международни актове като Конвенцията за правата на човека и Международния пакт за икономически, социални и културни права, посочват от Президентството. Гласуваната забрана за нови медикаменти създава различно третиране на здравноосигурените през 2018 година и противоречи на принципа за социална справедливост, се посочва още в мотивите на Румен Радев, с които той призовава депутатите да преразгледат решението си. От Федерация „Български пациентски форум” определиха ветото като пример за държавническо поведение и изразиха надежда да бъде наложено вето и върху мораториума за разкриването на нови клиники и отделения, който също бе приет в парламента. Иван Димитров, председател на организацията:

„Обърнахме се към президента с надеждата с това вето нашите политици да преосмислят решението си и да започнат да мислят не за политика, а за българските граждани. Надяваме се президентът да наложи вето и върху втория мораториум за разкриването на нови дейности, тъй като новите дейности са също толкова важни, колкото и лекарствата. Ветото обаче не решава проблема. Ако депутатите не го преосмислят, пак ще го гласуват,” посочи Иван Димитров

Според анализ на пациентската организация , предоставен на Дарик, мораториумът за лекарствата ще засегне над 700 пациенти у нас. Над 200 от тях страдат от идиопатична белодробна фиброза, която води до летален край скоро след диагностицирането. 250 пък са болните с мултиплен миелом – рядък и неизлечим рак на кръвта. 30 души са с тежка неалергична астма, 50 – с рецидивиращ рак на гърдата и 50 – с недребноклетъчен рак на белия дроб. Забраната би засегнала още и пациенти с туберозна склероза, лимфоцитна левкемия, както и множествена склероза.

Ветото е факт ден преди срещу мораториума да се проведе протест, иницииран от пациенти. Проявата се организира в социалните мрежи и е планирана да се състои утре от 11 ч. пред сградата на Народното събрание в столицата. Към момента заявка, че ще присъстват на нея са дали 336 души.

Контакти © 2012 - 2015 Всички права запазени.