НОВИНИ

Прокуратурата влиза в „Пирогов“ и още няколко болници в страната 16.03 17:47

Проф. Иван Стайков: С нарушения на съня се е сблъсквал всеки трети пълнолетен 16.03 17:42

Д-р Петър Грибнев: Комуникацията между българския хирург и неговия пациент се подобри 09.03 21:04

Лекарствената терапия заема ¼ от разходите на здравната каса 28.02 12:44

От септември НЗОК покрива зъбните протези за възрастни хора 28.02 12:40

БЛС: Задълженията на НЗОК към чужди каси крият рискове от здравна катастрофа 22.02 18:36

Д-р Радка Масларска: Родителите не трябва да носят вина за недоносеността на децата си 20.02 19:27

Европейски здравноосигурителни каси се готвят да блокират сметката на НЗОК 16.02 18:21

Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК 16.02 13:18

Джипитата ще ни изпращат в болница по телефона 15.02 18:23

Още новини

Президентът Румен Радев наложи вето на мораториума за нови лекарства

08.12 | 18:00

| Димитър Панев

Снимка: Дарик радио, архив

Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето върху мораториума за нови лекарства, който бе приет на второ четене от Народното събрание. В мотивите на държавния глава се посочва, че забраната, гласувана от депутатите, засяга основното право, залегнало в Конституцията, което гарантира на българските граждани достъпна медицинска помощ. От Федерация „Български пациентски форум,” които сигнализираха президента за мораториума с молба да наложи вето, информираха Дарик, че по техни анализи, ако влезе в сила, забраната ще засегне около 712 болни у нас.

Освен, че засяга конституционни права, се оказва, че мораториумът за нови лекарства влиза в противоречие и с редица международни актове като Конвенцията за правата на човека и Международния пакт за икономически, социални и културни права, посочват от Президентството. Гласуваната забрана за нови медикаменти създава различно третиране на здравноосигурените през 2018 година и противоречи на принципа за социална справедливост, се посочва още в мотивите на Румен Радев, с които той призовава депутатите да преразгледат решението си. От Федерация „Български пациентски форум” определиха ветото като пример за държавническо поведение и изразиха надежда да бъде наложено вето и върху мораториума за разкриването на нови клиники и отделения, който също бе приет в парламента. Иван Димитров, председател на организацията:

„Обърнахме се към президента с надеждата с това вето нашите политици да преосмислят решението си и да започнат да мислят не за политика, а за българските граждани. Надяваме се президентът да наложи вето и върху втория мораториум за разкриването на нови дейности, тъй като новите дейности са също толкова важни, колкото и лекарствата. Ветото обаче не решава проблема. Ако депутатите не го преосмислят, пак ще го гласуват,” посочи Иван Димитров

Според анализ на пациентската организация , предоставен на Дарик, мораториумът за лекарствата ще засегне над 700 пациенти у нас. Над 200 от тях страдат от идиопатична белодробна фиброза, която води до летален край скоро след диагностицирането. 250 пък са болните с мултиплен миелом – рядък и неизлечим рак на кръвта. 30 души са с тежка неалергична астма, 50 – с рецидивиращ рак на гърдата и 50 – с недребноклетъчен рак на белия дроб. Забраната би засегнала още и пациенти с туберозна склероза, лимфоцитна левкемия, както и множествена склероза.

Ветото е факт ден преди срещу мораториума да се проведе протест, иницииран от пациенти. Проявата се организира в социалните мрежи и е планирана да се състои утре от 11 ч. пред сградата на Народното събрание в столицата. Към момента заявка, че ще присъстват на нея са дали 336 души.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.