НОВИНИ

Проф. Никола Владов: Не бих започнал здравната реформа по начина, по който я започнаха 20.10 17:00

Доц. Иван Димитров: Четенето намалява риска от Алцхаймер 18.10 16:51

Нови изисквания на властимащите обричат пациенти 13.10 19:30

Директорът на Фонда за лечение на деца упражнявал натиск върху родителите 13.10 19:23

Проф. Златислав Стоянов: Смяната на часовото време ни коства седмица за адаптация 11.10 17:28

Прекомерното изпотяване е вече лечимо 11.10 16:56

Джипита искат между 1 и 5 лв. за извинителна бележка 09.10 17:28

Методът термодиагностика или как с помощта на човешката топлина се откриват над 150 заболявания 06.10 18:23

Проф. Огнян Хаджийски: В клиничните пътеки не влизат нито медицинският труд, нито реалните цени на лекарствата 06.10 17:45

Болници връщат пациенти, а линейки пристигат за 80 минути - етичен или финансов е въпросът? 03.10 17:52

Още новини

Доц. Радосвета Андреева: Пълна упойка при зъболечение на деца - само по лекарска преценка

04.10 | 16:59

| Наталия Господинова

Дентофобията се среща все по-често, но тя трябва да се докаже от психиатър

Денталното лечение с пълна упойка при деца се прилага само при строги индикации и по лекарска преценка. То е крайна мярка, след като преди това се пробват всички други методи за повлияване. Ако те не работят, се пристъпва към лечение под обща анестезия. Това обясни във варненския ефир на Дарик доц. д-р Радосвета Андреева – ръководител на Катедрата по детска дентална медицина към Медицинския университет във Варна.

Лечението на зъби с пълна упойка се прилага при съвсем малки деца със значителна патология, или с определени диагнози като детска церебрална парализа, Даун синдром и аутизъм, или висока тревожност, посочи специалистът. От 2015 година до момента по този метод в Денталната клиника за деца са излекувани над 300 малки пациенти. Средната възраст е 4,4 години. 30 на сто от децата са лекувани след травми на зъбите.

„Не при всяко дете има нужда да се прилага обща анестезия. Има спокойни деца без страх от зъболекар и те няма смисъл да се лекуват така. Дентофобията се среща все по-често, но трябва тя да е доказана от психиатър. Дори родителите да настояват, първо трябва да се пробва по рутинния начин, с техники за моделиране на поведението, при които има висок процент на успеваемост. Ако при три –четири посещения не се е получило, се прибягва до лечение при обща анестезия”, обясни доц. Андреева.

Когато е под пълна упойка, на детето могат да се правят повече манипулации, но се изисква високо качество, стерилност, добра видимост, рентгенов контрол. Така детето може да се лекува едносеансово само с едно посещение. Специалистът увери, че пълната упойка не е опасна, прави се със задължителен предварителен преглед, като се предвиждат и преценяват всички възможни рискове.

Кариесите при най-малките възникват по много причини, сред които такива, свързани с бременността на майката - прием на лекарства, преживяване на инфекции, както и неправилно родителско поведение - дълго кърмене, намазан с мед биберон и др.


Кариесът не е статично състояние, той е процес, който може да се регулира и да не се стига до развитието му. За целта трябва да се поддържа добра орална хигиена, да се позват пасти с флуор, а приемът на сладшики да става с основните хранения, добави д-р Андреева.

Силанизирането също е полезен метод за запазване на детските зъби, твърди тя. Прилага се при деца на възраст между 5 и 9 години. Шестите постоянни зъби, които първи пробиват, са застрашени от ранно разрушаване. Силантите ги покриват и запечатват и така ги предпазват от разрушаване, посочи денталният специалист.

Процедурата е безболезнена и напълно безплатна. Във Варна тя се предлага от няколко стоматологични кабинета.

Целият разговор с доц. д-р Андреева е в прикаченото аудио.

Контакти © 2012 - 2015 Всички права запазени.