НОВИНИ

Проф. Анна-Мария Борисова в ефира на Дарик 15.12 20:10

Мъж почина в коридора на болницата в Първомай, баща му вини лекарите 13.12 18:19

Д-р Илиян Тодоров: Ваксините срещу грип не предпазват изцяло, намаляват рисковете и усложненията 13.12 16:00

Президентът Румен Радев наложи вето на мораториума за нови лекарства 08.12 18:00

Над 150 млади лекари се обучиха как да прилагат резултатите от научните изследвания 08.12 15:42

Проф. Коста Костов: Трябва да заличим последните 25 години и да започнем отначало 10.11 17:45

Доц. Иво Петров: Българите сме прекалено големи индивидуалисти и не сме научени да работим заедно 03.11 13:12

Д-р Мирослав Ненков не е получавал официално предложение да стане министър 01.11 10:12

Доц. Сашо Асьов: Хирургът се учи много повече от една усложнила се операция, отколкото от сто, протекли гладко 27.10 14:54

Здравната каса няма да плаща нови лекарства през 2018 година 27.10 11:52

Още новини

Болници връщат пациенти, а линейки пристигат за 80 минути - етичен или финансов е въпросът?

03.10 | 17:52

| Димитър Панев

Снимка: Димитър Панев, Дарик радио

Финансови глоби и административни санкции ще бъдат наложени на столичните болници "Св. Иван Рилски" и "Пирогов" и на софийския център за спешна помощ. Решението е във връзка с починал пациент, случаят, покрай който нашумя в последната седмица. Това съобщиха от здравното министерство днес, когато излязоха резултатите от проверка на изпълнителната агенция „Медицински одит,” която властите инициираха преди дни. Освен редица нарушения в болничните заведения, се констатира още сериозно забавяне на линейките в София, а обяснението за това е в дефицита на кадри. От ресорното министерство са устонавили, че само за София са необходими 30 спешни екипа, а в деня на фаталния инцидент дежурните линейки са били 12.

Оказва се, че три дни след като бил приет по клинична пътека за лечение на левкемия, Спас Добрев напуска "Св. Иван Рилски" по собствено желание. Към документите му обаче липсвало задължително информирано съгласие за прекратяване на престоя. Това се случва в средата на септември.

Ден по-късно състоянието на пациента отново се влошава и той търси линейка, която пристига на адреса за час и двадесет минути. Обяснението на здравното министерство е, че съществува проблем със забавяне на спешните екипи в София, като той е свързан с дефицита на кадри в системата. Говорителят на столичната спешна помощ Катя Сунгарска информира Дарик, че във въпросния ден центърът е разполагал с 12 екипа, а е получил 275 сигнала.

От "Пирогов" отказали да приемат Добрев. След проверката станало ясно, че пациентът не е регистриран в болничната информационна система, липсват и документи за извършен преглед. Оказало се, че не са проведени никакви лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на диагнозата, поставена от спешните медици. Болният е насочен устно към друго лечебно заведение. Така той се озовава в "Александровската" болница, където въпреки усилията на лекарите, умира. Основната причина за смъртта не могла да бъде установена, тъй като съпругата на пациента е отказала аутопсия. В писмото й са засегнати въпроси от морално-етичен характер, за които проверяващите вече са сезирали Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз.

Сътресенията оставиха своя отпечатък, но в очакване да отшумят за пореден път си зададохме въпроса какъв е проблемът – финансов или етичен?

Отговорът чуйте в звуковия файл.

Контакти © 2012 - 2015 Всички права запазени.