НОВИНИ

Прокуратурата влиза в „Пирогов“ и още няколко болници в страната 16.03 17:47

Проф. Иван Стайков: С нарушения на съня се е сблъсквал всеки трети пълнолетен 16.03 17:42

Д-р Петър Грибнев: Комуникацията между българския хирург и неговия пациент се подобри 09.03 21:04

Лекарствената терапия заема ¼ от разходите на здравната каса 28.02 12:44

От септември НЗОК покрива зъбните протези за възрастни хора 28.02 12:40

БЛС: Задълженията на НЗОК към чужди каси крият рискове от здравна катастрофа 22.02 18:36

Д-р Радка Масларска: Родителите не трябва да носят вина за недоносеността на децата си 20.02 19:27

Европейски здравноосигурителни каси се готвят да блокират сметката на НЗОК 16.02 18:21

Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК 16.02 13:18

Джипитата ще ни изпращат в болница по телефона 15.02 18:23

Още новини

Болници връщат пациенти, а линейки пристигат за 80 минути - етичен или финансов е въпросът?

03.10 | 17:52

| Димитър Панев

Снимка: Димитър Панев, Дарик радио

Финансови глоби и административни санкции ще бъдат наложени на столичните болници "Св. Иван Рилски" и "Пирогов" и на софийския център за спешна помощ. Решението е във връзка с починал пациент, случаят, покрай който нашумя в последната седмица. Това съобщиха от здравното министерство днес, когато излязоха резултатите от проверка на изпълнителната агенция „Медицински одит,” която властите инициираха преди дни. Освен редица нарушения в болничните заведения, се констатира още сериозно забавяне на линейките в София, а обяснението за това е в дефицита на кадри. От ресорното министерство са устонавили, че само за София са необходими 30 спешни екипа, а в деня на фаталния инцидент дежурните линейки са били 12.

Оказва се, че три дни след като бил приет по клинична пътека за лечение на левкемия, Спас Добрев напуска "Св. Иван Рилски" по собствено желание. Към документите му обаче липсвало задължително информирано съгласие за прекратяване на престоя. Това се случва в средата на септември.

Ден по-късно състоянието на пациента отново се влошава и той търси линейка, която пристига на адреса за час и двадесет минути. Обяснението на здравното министерство е, че съществува проблем със забавяне на спешните екипи в София, като той е свързан с дефицита на кадри в системата. Говорителят на столичната спешна помощ Катя Сунгарска информира Дарик, че във въпросния ден центърът е разполагал с 12 екипа, а е получил 275 сигнала.

От "Пирогов" отказали да приемат Добрев. След проверката станало ясно, че пациентът не е регистриран в болничната информационна система, липсват и документи за извършен преглед. Оказало се, че не са проведени никакви лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на диагнозата, поставена от спешните медици. Болният е насочен устно към друго лечебно заведение. Така той се озовава в "Александровската" болница, където въпреки усилията на лекарите, умира. Основната причина за смъртта не могла да бъде установена, тъй като съпругата на пациента е отказала аутопсия. В писмото й са засегнати въпроси от морално-етичен характер, за които проверяващите вече са сезирали Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз.

Сътресенията оставиха своя отпечатък, но в очакване да отшумят за пореден път си зададохме въпроса какъв е проблемът – финансов или етичен?

Отговорът чуйте в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.