НОВИНИ

Проф. Никола Владов: Не бих започнал здравната реформа по начина, по който я започнаха 20.10 17:00

Доц. Иван Димитров: Четенето намалява риска от Алцхаймер 18.10 16:51

Нови изисквания на властимащите обричат пациенти 13.10 19:30

Директорът на Фонда за лечение на деца упражнявал натиск върху родителите 13.10 19:23

Проф. Златислав Стоянов: Смяната на часовото време ни коства седмица за адаптация 11.10 17:28

Прекомерното изпотяване е вече лечимо 11.10 16:56

Джипита искат между 1 и 5 лв. за извинителна бележка 09.10 17:28

Методът термодиагностика или как с помощта на човешката топлина се откриват над 150 заболявания 06.10 18:23

Проф. Огнян Хаджийски: В клиничните пътеки не влизат нито медицинският труд, нито реалните цени на лекарствата 06.10 17:45

Доц. Радосвета Андреева: Пълна упойка при зъболечение на деца - само по лекарска преценка 04.10 16:59

Още новини

Проф. Стефан Горанов: Впечатляващ е броят на пробивите в онкохематологията

29.09 | 15:26

| Димитър Панев

Снимка: Zdravennavigator

Проф. Стефан Горанов

Одобрените лекарства в областта на онкологията и хематологията са повече от 30 % от общо одобрените медикаменти във всички области на медицината. Ако в края на 90-те години на миналия век страдащите от хронична левкемия са живели не почеве от 3 години след поставяне на диагнозата, то днес преживяемостта на тези болни е същата, както при общата популация за съответната възраст и пол. За положителния факт информира един от най-добрите клинични хематолози в България проф. Стефан Горанов, началник на Клиниката по клинична хематология в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Медикът допълни, че ако някога в университетските клиники по хематология са се проследявали и лекували по около 100 пациента, днес в тях има над 520 души. Това, по думите на проф. Горанов, е иновация в хематологията, която носи живот.

Днес в Пловдив се провежда Регионална научна конференция на тема „Съвременните възможности на клиничната хематология.” „Нашата цел е да представим съвременната визия и съвременните възможности за терапевтично повлияване на злокачествените кръвни заболявания пред обществеността, научните среди, студентите – да покажем, че ние не сме безпомощни в борбата с коварните болести и разполагаме с най-съвременни иновативни лекарствени продукти,” каза пред Дарик проф. Стефан Горанов, който е домакин и модератор на конференцията.

В подкрепа на пациентите със злокачествени кръвни заболявания тази събота в Пловдив ще се проведе благотворителен маратон. Кросът ще бъде под надслов „Спри рака”, а целта му е да въвлече повече хора в активния начин на живот и да научи обществото на съпричастност. Инициативата се организира за втора поредна година, като организатори са сдружение „Спри рака” и Клиниката по клинична хематология в болница „Св. Георги.” Благотворителният крос ще започне в 15,00 часа в Гребната база в града. На мястото ще бъдат разположени и кутии за дарения, в които ще се набират средства в помощ на клиничната хематология у нас. „Този благотворителен крос се превърна в постоянно ежегодно събитие и влезе сред масовите обществени прояви на нашия град. Аз съм уверен, че той ще стане емблема на града,” допълни още проф. Стефан Горанов.

Цялото интервю с проф. Стефан Горанов можете да чуете в звуковия файл.

Контакти © 2012 - 2015 Всички права запазени.