НОВИНИ

Проф. Анна-Мария Борисова в ефира на Дарик 15.12 20:10

Мъж почина в коридора на болницата в Първомай, баща му вини лекарите 13.12 18:19

Д-р Илиян Тодоров: Ваксините срещу грип не предпазват изцяло, намаляват рисковете и усложненията 13.12 16:00

Президентът Румен Радев наложи вето на мораториума за нови лекарства 08.12 18:00

Над 150 млади лекари се обучиха как да прилагат резултатите от научните изследвания 08.12 15:42

Проф. Коста Костов: Трябва да заличим последните 25 години и да започнем отначало 10.11 17:45

Доц. Иво Петров: Българите сме прекалено големи индивидуалисти и не сме научени да работим заедно 03.11 13:12

Д-р Мирослав Ненков не е получавал официално предложение да стане министър 01.11 10:12

Доц. Сашо Асьов: Хирургът се учи много повече от една усложнила се операция, отколкото от сто, протекли гладко 27.10 14:54

Здравната каса няма да плаща нови лекарства през 2018 година 27.10 11:52

Още новини

Проф. Стефан Горанов: Впечатляващ е броят на пробивите в онкохематологията

29.09 | 15:26

| Димитър Панев

Снимка: Zdravennavigator

Проф. Стефан Горанов

Одобрените лекарства в областта на онкологията и хематологията са повече от 30 % от общо одобрените медикаменти във всички области на медицината. Ако в края на 90-те години на миналия век страдащите от хронична левкемия са живели не почеве от 3 години след поставяне на диагнозата, то днес преживяемостта на тези болни е същата, както при общата популация за съответната възраст и пол. За положителния факт информира един от най-добрите клинични хематолози в България проф. Стефан Горанов, началник на Клиниката по клинична хематология в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Медикът допълни, че ако някога в университетските клиники по хематология са се проследявали и лекували по около 100 пациента, днес в тях има над 520 души. Това, по думите на проф. Горанов, е иновация в хематологията, която носи живот.

Днес в Пловдив се провежда Регионална научна конференция на тема „Съвременните възможности на клиничната хематология.” „Нашата цел е да представим съвременната визия и съвременните възможности за терапевтично повлияване на злокачествените кръвни заболявания пред обществеността, научните среди, студентите – да покажем, че ние не сме безпомощни в борбата с коварните болести и разполагаме с най-съвременни иновативни лекарствени продукти,” каза пред Дарик проф. Стефан Горанов, който е домакин и модератор на конференцията.

В подкрепа на пациентите със злокачествени кръвни заболявания тази събота в Пловдив ще се проведе благотворителен маратон. Кросът ще бъде под надслов „Спри рака”, а целта му е да въвлече повече хора в активния начин на живот и да научи обществото на съпричастност. Инициативата се организира за втора поредна година, като организатори са сдружение „Спри рака” и Клиниката по клинична хематология в болница „Св. Георги.” Благотворителният крос ще започне в 15,00 часа в Гребната база в града. На мястото ще бъдат разположени и кутии за дарения, в които ще се набират средства в помощ на клиничната хематология у нас. „Този благотворителен крос се превърна в постоянно ежегодно събитие и влезе сред масовите обществени прояви на нашия град. Аз съм уверен, че той ще стане емблема на града,” допълни още проф. Стефан Горанов.

Цялото интервю с проф. Стефан Горанов можете да чуете в звуковия файл.

Контакти © 2012 - 2015 Всички права запазени.