НОВИНИ

Прокуратурата влиза в „Пирогов“ и още няколко болници в страната 16.03 17:47

Проф. Иван Стайков: С нарушения на съня се е сблъсквал всеки трети пълнолетен 16.03 17:42

Д-р Петър Грибнев: Комуникацията между българския хирург и неговия пациент се подобри 09.03 21:04

Лекарствената терапия заема ¼ от разходите на здравната каса 28.02 12:44

От септември НЗОК покрива зъбните протези за възрастни хора 28.02 12:40

БЛС: Задълженията на НЗОК към чужди каси крият рискове от здравна катастрофа 22.02 18:36

Д-р Радка Масларска: Родителите не трябва да носят вина за недоносеността на децата си 20.02 19:27

Европейски здравноосигурителни каси се готвят да блокират сметката на НЗОК 16.02 18:21

Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК 16.02 13:18

Джипитата ще ни изпращат в болница по телефона 15.02 18:23

Още новини

Проф. Стефан Горанов: Впечатляващ е броят на пробивите в онкохематологията

29.09 | 15:26

| Димитър Панев

Снимка: Zdravennavigator

Проф. Стефан Горанов

Одобрените лекарства в областта на онкологията и хематологията са повече от 30 % от общо одобрените медикаменти във всички области на медицината. Ако в края на 90-те години на миналия век страдащите от хронична левкемия са живели не почеве от 3 години след поставяне на диагнозата, то днес преживяемостта на тези болни е същата, както при общата популация за съответната възраст и пол. За положителния факт информира един от най-добрите клинични хематолози в България проф. Стефан Горанов, началник на Клиниката по клинична хематология в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Медикът допълни, че ако някога в университетските клиники по хематология са се проследявали и лекували по около 100 пациента, днес в тях има над 520 души. Това, по думите на проф. Горанов, е иновация в хематологията, която носи живот.

Днес в Пловдив се провежда Регионална научна конференция на тема „Съвременните възможности на клиничната хематология.” „Нашата цел е да представим съвременната визия и съвременните възможности за терапевтично повлияване на злокачествените кръвни заболявания пред обществеността, научните среди, студентите – да покажем, че ние не сме безпомощни в борбата с коварните болести и разполагаме с най-съвременни иновативни лекарствени продукти,” каза пред Дарик проф. Стефан Горанов, който е домакин и модератор на конференцията.

В подкрепа на пациентите със злокачествени кръвни заболявания тази събота в Пловдив ще се проведе благотворителен маратон. Кросът ще бъде под надслов „Спри рака”, а целта му е да въвлече повече хора в активния начин на живот и да научи обществото на съпричастност. Инициативата се организира за втора поредна година, като организатори са сдружение „Спри рака” и Клиниката по клинична хематология в болница „Св. Георги.” Благотворителният крос ще започне в 15,00 часа в Гребната база в града. На мястото ще бъдат разположени и кутии за дарения, в които ще се набират средства в помощ на клиничната хематология у нас. „Този благотворителен крос се превърна в постоянно ежегодно събитие и влезе сред масовите обществени прояви на нашия град. Аз съм уверен, че той ще стане емблема на града,” допълни още проф. Стефан Горанов.

Цялото интервю с проф. Стефан Горанов можете да чуете в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.