НОВИНИ

БЛС: Задълженията на НЗОК към чужди каси крият рискове от здравна катастрофа 22.02 18:36

Д-р Радка Масларска: Родителите не трябва да носят вина за недоносеността на децата си 20.02 19:27

Европейски здравноосигурителни каси се готвят да блокират сметката на НЗОК 16.02 18:21

Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК 16.02 13:18

Джипитата ще ни изпращат в болница по телефона 15.02 18:23

Проф. Григор Горчев: НЗОК да финансира роботизираната хирургия само за лечение на онкоболни 09.02 18:04

Още лекари се обявиха срещу Истанбулската конвенция 07.02 16:03

И лекари се обявиха срещу Истанбулската конвенция 06.02 18:05

Защо периодично инсулинът продължава да липсва? 02.02 18:18

Джипита искат 5.10 лв. потребителска такса 26.01 17:50

Още новини

Ден на лекарски протести срещу агресията

07.07 | 12:17

| Димитър Панев

Снимка: Дарик радио

Ден на лекарски протести срещу агресията. По-малко от седмица след като баща на новородено преби лекарка, защото отказала да му даде плацентата, стотици медици в столицата ще излязат пред лечебните заведения, за да кажат „Не на насилието!” Проявата е планувана за 13 часа, а заявка да се включат в недоволството към момента са дали десетки болници. Сред тях са „Пирогов,” „Александровска,” „Царица Йоанна – ИСУЛ”, Националната кардиологична болница, „Св. Иван Рилски,” „Сити Клиник,” „Майчин дом”,”Шейново,” в която се случи инцидентът, както и „Токуда”. Към символичната проява ще се присъединят още и многопрофилните болници – Първа, Втора и Пета градска, Белодробната болница, а също и 6-и и 28-и ДКЦ. Протестът, иницииран от Българския лекарски съюз, ще бъде мълчалив и ще продължи половин час.

Протестните прояви ще бъдат индивидуални, по решение на всяко едно лечебно заведение, информира Дарик председателят на Българският лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. От ранни зори обаче всички хора, ангажирани в системата на здравеопазването, ще носят лентички с текст „Не на насилието!”:

"Идеята е един път завинаги да спрем с агресията към хората, облечени в бяло. Хората, облечени в бяло работят за нашия живот или трябва да се обърна към всички останали - за вашия живот. Пазете техния. Не нарушавайте с вашите действия изконна ценност. Доверието между лекари и пациент. Защото във всеки един миг лекари, акушерки, сестри, зъболекари... Те се грижат за нашето здраве и за вашия живот. Пазете ги, защото те са ценни.", допълни д-р Грозев.

Призивът в 13 часа лекарите да излязат за половин час пред заведенията, в които работят, е на Столичната лекарска колегия. Заместник-председателят й д-р Александър Заимов подчерта, че за лекарите е важно да бъдат подкрепени от своите пациенти.

"Решихме да призовем колегите в 13.00 часа да излязат пред своите здравни заведения, болници и ДКЦ-та за половин час. Не вярвам, че това ще повлияе особено на създалата се ситуация, но поне ще бъде някаква реакция за това, което се случва. За нас е много важно, ако гражданите ни подкрепят.", обясни д-р Заимов.

Ден след като лекарите от столичната болница „Шейново” излязоха на протест срещу агресията над техния колега д-р Албена Гагова, те бяха подкрепени и от редица граждани.

"Разбрахме за случилото се и останахме потресени и просто спонтанно решихме да направим една група във Фейсбук в подкрепа на д-р Гагова. Да заявим гражданска позиция за това, което се случва, не само с нея, но и с всички медицински лица - лекари, сестри, лаборанти. Всичко това насилие, което се случва срещу тях е недопустимо за нашето общество."

Запитан за най-добрите мерки срещу агресията, здравният министър проф. Николай Петров изтъкна достойното заплащане и заслуженото признание. Като най-онеправдани в системата министърът посочи медицинските сестри. Освен, че са ощетени откъм заплащане, по думите му, те са смачкани от работа от друга страна, а от трета – обругани от началниците и пациентите.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.