НОВИНИ

Европейски здравноосигурителни каси се готвят да блокират сметката на НЗОК 16.02 18:21

Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК 16.02 13:18

Джипитата ще ни изпращат в болница по телефона 15.02 18:23

Проф. Григор Горчев: НЗОК да финансира роботизираната хирургия само за лечение на онкоболни 09.02 18:04

Още лекари се обявиха срещу Истанбулската конвенция 07.02 16:03

И лекари се обявиха срещу Истанбулската конвенция 06.02 18:05

Защо периодично инсулинът продължава да липсва? 02.02 18:18

Джипита искат 5.10 лв. потребителска такса 26.01 17:50

Проф. Веселин Петров: Грипът може да доведе и до инсулт 24.01 15:29

Общинските болници излизат на протест 12.01 17:23

Още новини

Доц. Йотов, кардиолог: Слезте от колите и ходете пеша

07.06 | 19:00

| Наталия Господинова

sxc.hu

Жените са активни, работят много и при тях стресът е по-голям, затова се увеличават случаите на инфаркт при тях

Физическата активност предпазва от сърдечни заболявания, затлъстяване и проблеми с кръвното налягане. С физическото натоварване обаче не трябва да се злоупотребява. Това заяви в интервю за Дарик доц. Йото Йотов, завеждащ Втора кардиологична клиника в Университетската болница „Света Марина” във Варна.

„Превенцията е в основата на всичко. Много е важен начинът на живот. Затова трябва да се научим да се движим. Моят съвет към всички е: Ходете! Ходете пеша когато и където имате възможност! Изкачвайте стълби, ходете пеша! Хомо сапиенс е създаден не за да кара кола, а за да ходи”, призова кардиологът.

Пушенето на цигари не е полезно за сърцето и кръвоносните съдове. Употребата на алкохол в нормални количества (около 50 мл концентрат, едва-две чаши вино или една до две бири на ден) може да намали сърдечно-съдовите заболявания. Увеличаването на количествата обаче се отразява на честотата на сърдечните заболявания, посочи специалистът.

Ниска доза аспирин (75-100 милиграма дневно) може да е добра профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания на преживели инфаркт, инсулт или страдащи от захарен диабет със съдови усложнения и бъбречно заболяване. Като първична профилактика на пациенти с нисък или умерен риск аспиринът може да донесе повече вреди, отколкото ползи.

Броят на сърдечно-съдовите инциденти (инфаркт и инсулт) при жените е по-голям отколкото при мъжете. „Жените са активни, работят на много фронтове и при тях стресът е доста по-изразен”, изтъкна доц. Йотов, който е и преподавател в Медицинския университет във Варна.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат проблем номер 1 в развитите страни, включително в България. Едната причина, е че се срещат по-често при възрастни пациенти, а населението у нас е застаряващо. От друга страна тези заболявания се появяват и при доста млади хора, заради начина на живот, който водим, затлъстяването, обездвижването, недобрия диетичен режим и стреса.

По статистически данни през последните десетина години се наблюдава тенденция за намаляване на смъртността от сърдечни заболявания. Все още обаче сме на челните места по този показател в Европа, посочи варненският кардиолог.

Около 90 % от българите са потенциални донори. Приживе не повече от 10 на сто активно отказват да станат донори след смъртта си. Проблемите са по-скоро психологически, религиозни и социални, коментира доц. Йото Йотов.

Във Варна трансплантации на сърце не се правят, но морската столица е един от активните центрове за донорство на органи. Това е цяла система, която изисква надеждна имунологична лаборатория, сериозна подготовка и наблюдения след това.

Според специалиста, все още сме далече от така нареченото „механично сърце”. С технологичния напредък обаче след десетина години ще има и такива. В последните години много се развиха устройствата за асистенция на сърцето, които са нещо като механична помпа. Те не се крайно решение на въпроса, но много от пациентите и в България ги ползват, докато изчакват трансплантация, а други си живеят с тях.

„Сърцето е органът, който ни дава силите и възможностите, но до голяма степен всичко е работа на мозъка. Сърцето само доставя достатъчно кръв на мозъка, за да изгради той хубавите картини, които иска да вижда пред себе си”, заключи кардиологът.

Целият разговор с доц. д-р Йото Йотов е в прикаченото аудио.

 

© 2012 - 2015 Всички права запазени.