НОВИНИ

Проф. Боряна Делийска: Бирата е течен хляб 26.05 17:18

Новата здравна карта: Стара Загора, Ямбол и Пазарджик без урологични легла 23.05 15:35

Закриват половината легла в единствената у нас Клиника по андрология и урология? 14.05 19:14

Доц. Калева: Таласемията се среща по-често в Южна България 09.05 17:39

Проф. Елисавета Наумова: Не се самолекувайте с имуностимулатори 03.05 15:22

Все повече интелигентни родители не имунизират децата си 25.04 18:26

Жена почина в болница, защото не успя да доплати за лечението си 25.04 17:33

За няколко живота повече... 20.04 18:30

Проф. Ковачев: Все повече са хората с репродуктивни проблеми 28.03 16:33

Проф. Николай Габровски: Спецификата на "Пирогов" трудно върви с финансова ефективност 26.03 15:39

Още новини

Д-р Валери Исаев: Не давайте на здрави деца хранителни добавки и медикаменти за засилване на имунитета

11.05 | 15:13

| Димитър Панев

Снимка: УМБАЛ Александровска

Д-р Валери Исаев

Родителите не трябва да дават на здрави деца хранителни добавки и медикаменти за засилване на имунитета. Като един изключително сложен механизъм, детският имунитет трябва да бъде подпомаган само ако в него има реален дефект. Това е мнението на д-р Валери Исаев, един от най-добрите детски пулмолози в България. Според специалиста, който практикува в Клиниката по детски болести в Александровската болница, ако не може да се отговори на въпроса дали засилващите имунитета медикаменти помагат, то по-важно е да се отговори на въпроса дали въпросните са безвредни.

Най-честите оплаквания, с които идват децата при нас, са свързани с болестите на дихателната система – най-често кашлица, хрема, затруднено дишане. Имаме специфичен контингент на деца с хронични белодробни заболявания, най-честата, от които – бронхиалната астма.

Кашлицата ли е симптомът, който най-често тревожи родителите?

Да, кашлицата е. Това не се отнася само за България, а е световна тенденция. Кашлицата е един симптом, много често срещан, който за щастие в голям процент от случаите не е признак на сериозно заболяване. Има обаче родители, които са по-тревожни, а има и по-спокойни. Нашата роля е да успокояваме тези, които са разтревожени повече, отколкото трябва.

Необходима ли е лекарска помощ при поява на кашлица у дете?

Сега младите родители са достатъчно интелигентни, начетени, че дори и преобразовани, благодарение на съвременните възможности за комуникация. Преценката винаги е индивидуална, но не може и не бива за всяка кашлица да се търси лекарска помощ. Още повече, че не всички хора в нашата страна имат възможностите, които имат жителите на големите градове – да намерят лекар на една пресечка от тях. В по-малките градове и в селата хората нямат този лесен достъп и в това отношение жителите на големите градове са малко по-разглезени. Всеки един симптом, който обаче тревожи родителите, може да бъде основание за консултация с лекар. Разбира се, редно е лекарят да прецени дали този симптом е тревожен. Но най-често кашлицата е симптом при респираторни инфекции на горните дихателни пътища. Те са най-масови, но за щастие протичат не много тежко и преминават сравнително бързо.

Има ли симптоми, които можем да откроим като по-опасни?

Опасни симптоми няма. Има симптоми на опасни и тревожни състояния и на тревожни заболявания. Но не бих искал да ги посочвам, те са доста специфични, нека оставим лекарите да ги познават. Когато има нужда, разбира се и родителите трябва да бъдат информирани. Това се отнася особено за по-малките деца и бебетата. Някои симптоми тук, като затруднено и учестено дишане, отказ от храна, намалена двигателна активност, са тревожни. Бих казал, че ограничаването на двигателната активност и спирането на играта могат да бъдат наредени сред тези тревожни симптоми, защото децата са изключително енергични и динамични и едно ограничаване на тази активност може да бъде симптом на сериозно заболяване.

Всяко дете боледува различно. Има ли някаква формула, която да ни позволи в по-голяма степен да предпазим децата си от инфекции?

Да, що се отнася до инфекциите на дихателната система, да. Това, което ние препоръчваме, особено на семействата, които имат две и повече деца и едното ходи на детско заведение... за съжаление, това не е приоритет, по цял свят е така, за децата, които се събират в групи и контактуват по между си, вероятността да се разболеят в есенно-зимния сезон е по-висока. На първо място обаче е здравословният начин на отглеждане на децата, който включва храненето, правилния режим на живот, достатъчно време за сън и почивка, обличането, закаляването – това са фактори, които могат да намалят поне тежестта на тези инфекции.

Подкрепяте ли употребата на хранителни добавки и медикаменти за засилване на имунитета?

Тук мога да отговоря категорично – не. Лично аз, не, и то – по две причини. Имунитетът е един изключително сложен механизъм на човешкия организъм за приспособяване към околната среда и справяне с всякакви външни фактори. Така че, нека го оставим и нека му „помагаме” само когато има реален дефект в този имунитет, както при вродени или придобити имунни дефицити. За съжаление, нашите аптеки са наводнени от подобен тип медикаменти. Аз казвам често и на майките – за съжаление режимът на регистриране на хранителните добавки е твърде либерален и ако не може да се отговори на въпроса дали помагат, то по-важно е да се отговори на въпроса дали са безвредни. А, за съжаление това не се изисква от тях.

Оставате ли омтимист за българското здравеопазване?

Тук ме хванахте натясно. Все още съм тук и ще бъда тук. Предвид възрастта ми, няма и опасност да избягам. Човек трябва да бъде оптимист, защото иначе не би могъл да работи. Надявам се, че младите хора, които започват да работят медицина и остават в България, ще успеят да се преборят с това огромно количество недостатъци на системата на здравеопазване, което създава най-големите проблеми в нашата работа.

Цялото интервю с д-р Валери Исаев можете да чуете в звуковия файл.

© 2012 - 2015 Всички права запазени.