НОВИНИ

Мъж почина в коридора на болницата в Първомай, баща му вини лекарите 13.12 18:19

Д-р Илиян Тодоров: Ваксините срещу грип не предпазват изцяло, намаляват рисковете и усложненията 13.12 16:00

Президентът Румен Радев наложи вето на мораториума за нови лекарства 08.12 18:00

Над 150 млади лекари се обучиха как да прилагат резултатите от научните изследвания 08.12 15:42

Проф. Коста Костов: Трябва да заличим последните 25 години и да започнем отначало 10.11 17:45

Доц. Иво Петров: Българите сме прекалено големи индивидуалисти и не сме научени да работим заедно 03.11 13:12

Д-р Мирослав Ненков не е получавал официално предложение да стане министър 01.11 10:12

Доц. Сашо Асьов: Хирургът се учи много повече от една усложнила се операция, отколкото от сто, протекли гладко 27.10 14:54

Здравната каса няма да плаща нови лекарства през 2018 година 27.10 11:52

Проф. Никола Владов: Не бих започнал здравната реформа по начина, по който я започнаха 20.10 17:00

Още новини

Доц. Миглена Георгиева: Кърменето повишава IQ на детето

05.04 | 12:29

| Наталия Господинова

medinfo.bg

Доц. Миглена Георгиева

Храненето при децата е от изключителна важност за тяхното развитие, тъй като то обезпечава адекватния внос на белтъци и енергия, минерали и витамини. Доказано е, че деца, които не са кърмени, по-често страдат както от банални инфекции, така и от социално значими заболявания като хипертония, диабет. Кърменето има значение и за интелектуалното развитие - то повишава IQ на индивида. Това обясни във варненския ефир на Дарик доц. д-р Миглена Георгиева – педиатър и гастроентеролог, началник на Втора детска клиника в болница „Св. Марина“. "Кърмете колкото е възможно повече", посъветва младите майки изтъкнатият педиатър.

Оптималният вариант е кърменето да продължи до втората година – до 5-тия месец без друга храна, в последствие да се премине към захранване. Добре е да не се започва с плодови сокове и пюрета, а с глутенови или безглутенови каши и зеленчукови пюрета, препоръчва специалистът.

Децата трябва да се хранят с готвена храна и не бива да бъдат лишавани от животински продукти, тъй като има риск да развият дефицит на протеини и енергия.
„Веганството не трябва да се допуска в детска възраст заради адекватния внос на белтъци и енергии, незаменими аминокиселини, които се получават от животинските продукти. Ако родителите приучат детето да е веган, има опасност да се стигне до дефицит на протеини и енергия, на микроелементи. Такива деца са по-слаби, с ниско тегло и ръст, има и ментални дефицити“, добави доц. Георгиева, която подчерта, че добрият холестерол също е полезен за подрастващите

Ако в едно семейство има данни за непоносимост към оцветители и овкусители – т. нар. Е-та, трябва внимателно да се следят етикетите на продуктите, посочи педиатърът.

Храненето, начинът на живот и изпадането в крайности в хигиенизирането водят до развиване на алергии, предупреди д-р Георгиева. Една трета от децата развиват такива реакции.

Все повече подрастващи страдат от социално значими заболявания като възпаления на червата, алергии, вродена непоносимост към глутена, затлъстяване, високо кръвно, нарушен метаболизъм, диабет, добави специалистът.

Непоносимостта към глутена е вродено заболяване, което се открива още в ранна детска възраст. Има пациенти, които цял живот трябва да спазват безглутенова диета. Около 10 процента от населението също има непоносимост или алергия към пшеницата, но след временна диета тя отшумява.

Има заболявания, типични за определени етнически групи, коментира още гастроентерологът. Те се определят от специфичния начин на живот, генетичния фонд, храненето, физическата активност, битовите наслагвания, хигиената. В ромския етнос има натрупване на патологични гени заради кръвосмешенията, а възпалителните заболявания на червата са характерни за евреите.

Тази година грипът поразява по-малки деца – в яслена и кърмаческа възраст. Специфичното е, че инфекцията не се локализира в горните дихателни пътища, а бързо се спуска надолу и причинява поражения на долните дихателни пътища, обясни доц. Георгиева. В такива случаи децата се поставят на кислородна терапия и инхалации, при нужда се включват антибиотици. Дори когато се овладее заболяването, е добре родителите да не пускат детето в градина или ясла, а да го държат още 10 дни у дома.

Целият разговор с доц. Миглена Георгиева е в прикаченото аудио.

Контакти © 2012 - 2015 Всички права запазени.